Ezek a legjobb naptejek gyerekeknek - nem a legdrágább a legjobb!

Forrás: 123rf.com -
fényvédő termék Tudatos Vásárlók Egyesülete gyermek fényvédő faktor uvb
A fényvédők a nyári hónapok kozmetikai készletének elengedhetetlen részét képezik. Az 50-es és 50+ védelmi faktorú, gyermekeknek szánt fényvédő termékek tesztjében azt ellenőrizte a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a gyermekek bőrét. Önkéntesek segítségével értékelték, milyen jól használhatók az egyes termékek a gyakorlatban, és azt is megnézték, tartalmaznak-e nem kívánatos anyagokat. Vizsgálták a környezeti hatásukat is, és ellenőrizték a termékek címkéjén található információkat is.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 10, minimum 50 faktoros gyereknaptejet pórbáltak ki, és teszteltek laborban szigorú nemzetközi protokoll szerint. A termékek ára nem garancia a jobb minőségre, tehát nem a legdrágább a legjobb. Íme, az első három:

A három, legtöbb pontszámot kapott naptej Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A lista további helyezettjeit ITT éred el.

Hogyan értelmezzük a faktorszámot?

Fontos dolog a naptejekkel kapcsolatban a faktorszám. A fényvédő faktor a címkén SPF (Sun Protection Factor) rövidítés alatt található, amit mindig pontos számmal (6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 vagy 50+) és a védelmi szint magyarázatával (alacsony, közepes, magas és nagyon magas) kell feltüntetni. Ez az érték a fényvédő termék hatékonyságát jelzi, azt, hogy mennyire blokkolja az UVB-sugarakat, amelyek a leégést okozzák.

  • Az SPF 15-ös faktor az UVB sugarak egy tizenötödét (azaz 6,66%) átengedi; azaz 93%-át kiszűri.
  • Az SPF 30-as faktor az UVB sugarak egy harmincadát (3,33%) átengedi; azaz 97%-át kiszűri.
  • Az SPF 50-es faktor az UVB sugarak egy ötvenedét (azaz csak 2%) átengedi; azaz 98%-át szűri ki.

Nincs közvetlen összefüggés a fényvédő faktor nagysága és az UVB sugárzás áteresztőképessége között. Tehát nem igaz, hogy egy 30-as faktorszámú termék kétszer akkora védelmet nyújt, mint egy 15-ös.

Nyáron minden alkalommal tegyünk fel fényvédő krémet, amikor elhagyjuk a házat Forrás: 123rf.com

Az Európai Bizottság 2006-os ajánlása szerint az UVA elleni védelem legalább egyharmada kell, hogy legyen az UVB elleni védelem megadott értékének.

Mennyi kell belőle?

A kellő védelem eléréséhez a készítményt megfelelő mennyiségben kell felvinni. Egy felnőtt ember egész testénél 36 gramm, azaz kb. 6 teáskanálnyi adagról van szó. Ha ennél kevesebbet használunk, az jelentősen csökkenti a fényvédelmet.
Egyre népszerűbbek a spray típusú termékek, ám ezeket érdemes a tenyérbe fújni, és csak azután eloszlatni a testen. Ha közvetlenül fújjuk a testre, nem érjük el kellő mennyiséget, sok mellé is megy.
A vízálló naptejek védenek a vízben is, de fontos tudni, hogy fürdőzés után úja be kell kenekedni. A víz és a törölközés jelentős mennyiségű naptejet koptat le bőrről.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.