Könnyen eldöntheted, szükséged van-e konyhaszigetre

Forrás: Shutterstock -
konyhasziget háztartás konyha
A körbejárható, térben álló konyhasziget elválaszthatja egymástól a konyhát és az étkezőt, de munkafelületként, bárpultként is funkcionál. A Lakáskultúra összeállítása nemcsak a tervezésben segít, de abban is, hogy eldöntsd: szükséged van-e rá.

Helyigény

Mielőtt belevágunk a tervezésbe, gondoljuk végig a főzési és étkezési szokásainkat, igényeinket, és mérjük fel, mennyi hely áll rendelkezésünkre.

Egy klasszikus konyhasziget kialakításához minimum 15 négyzetméternyi területre és 120 cm-es közlekedőfolyosóra van szükség.

Ezt lényeges betartani, mert csak így tudjuk a konyhabútor és a sziget közötti közlekedőfolyóson lévő fiókokat kihúzni, illetve a sütőajtókat lehajtani.

Bárpult és munkafelület egyszerre

Az optimális pultmagasság 85 és 90 cm között van, de ma már találkozhatunk ennél magasabb változatokkal is. Ha a konyhaszigetre nem kerül főzőlap vagy mosogató, a pult egy vonalban fut – ennek nagy előnye, hogy könnyen tisztán tartható.

Már a tervezési fázisban döntsük el, hogy hova helyezzük majd a beépített gépeket és tárolóelemeket,

így nem jelent majd problémát egy nyitva maradt sütő- vagy szekrényajtó. A szigetet csak akkor tudjuk bárpultként is használni, ha legalább 30 cm-t túllógatjuk a munkapultot, ugyanis a térdünk így fér el alatta. Ez természetesen csak akkor fontos szempont, ha nem nyitott az elem oldala.

Forrás: Shutterstock

Látványkonyha

A kényelmes munkavégzés érdekében a konyhasziget és a munkapult magassága mindenképpen legyen azonos. Aki „látványkonyhát" szeretne, a főzőlapot is beépítheti a szigetbe, így a tűzhelyt körbeülve az egész család részesévé válhat a vacsorakészítésnek. Mivel a háziasszony főzés közben nem háttal áll a térnek, a nappaliban, illetve a teraszon játszó gyerekekre is figyelhet.

Burkolat és tisztíthatóság

A népszerű konyhai elemet boríthatja természetes vagy technikai kő, beton, tömör fa, de a tér felé forduló oldalán akár parketta vagy hidegburkolat, tükör, illetve plexilap által védett tapéta is megjelenhet. A sziget fölé helyezett lámpák még inkább kiemelik, fénybe borítják az egyébként is különleges megoldást. Az egyedi hangulatú otthoni bár vagy látványkonyha garantáltan a társasági élet központi és kedvelt helyszíne lesz.

Tárolás

Amennyiben nem kerül főzőlap a konyhaszigetre, érdemes a felette lévő területet tárolásra használni. Szép látvány a mennyezetről belógatott polcrendszer, remek díszítőelemek az ízlésesen elhelyezett rézedények, érdekes üvegek, vázák, kerámiák. A polc és a sziget között legalább 50 cm távolság legyen, és a polc ne lógjon ki a sziget széléig, mert beverhetjük a fejünket! A helykihasználás szempontjából sokat segítenek a speciális vasalatok. Szerezzünk be kihúzókat, kifordítható kosarakat a nehezen elérhető helyekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.