tájékozódási készség tünet demencia Alzheimer-kór térérzékelés gyengülés
Ha a demenciára gondolunk, legtöbbször egy idősebb személy jut eszünkbe, aki zavart és emlékezetkiesése van. Noha tény, hogy a demenciának és az Alzheimer-kórnak ezek a legismertebb tünetei, ám van néhány olyan intő, kevésbé közismert jel, mely mellett nem szabad elmenni. A korai felismeréssel és kezeléssel késleltethető a betegség súlyosabb tüneteinek megjelenése.

Becslések szerint 6,7 millió 65 év feletti amerikai él Alzheimer-kórral, amiből egyértelművé válik, hogy a demencia korántsem ritka betegség.

Hogyan ismerhető fel a demencia? Milyen jelekre kell figyelni önmagunkon és másokon? Mikor kell felkeresniük orvosukat demenciaszűrésre? Ezekre a kérdésekre ad választ a HuffPost cikke.

A legfontosabb korai jelek közé tartozik a beszéd- és tájékozódási készség, valamint a térérzékelés gyengülése.

„A nyelvi nehézségek, beleértve a szókeresési nehézségeket, a helytelen mondatalkotást vagy az önkifejezés nehézségeit, jóval az emlékezetvesztés előtt jelentkezhetnek" – mondta Dr. Arif Dalvi neurológus, a Delray Medical Center Mozgászavarok Programjának vezetője, hozzátéve, hogy fontos megfigyelni, hogy milyen gyakorisággal jelentkezik a probléma.

A legfontosabb korai jelek közé tartozik a beszéd- és tájékozódási készség, valamint a térérzékelés gyengülése. Forrás: Shutterstock/Pathdoc

„A vizuális vagy térbeli készségek romlása is korán jelentkezik" – folytatta Dalvi. „Gyakran előfordul, hogy nehézségekbe ütközik a navigáció, vagy GPS-re van szükség egy már ismert útvonalhoz."


A kevésbé ismert tünetekre is érdemes odafigyelni.

Ezek közé tartozik az ismert feladatok elvégzésének nehézsége, a zajérzékenység, valamint az ízlelés és a szaglás megváltozása.

„A személyiségben vagy a hangulatban bekövetkezett hirtelen változás, mögöttes magyarázat nélkül, szintén figyelmeztető jel" – tette hozzá Dalvi.

Ritkábban olyan tüneteket tapasztalhat a beteg, amelyek más neurológiai problémákra hasonlítanak.

"A demencia bizonyos típusai, mint például a Lewy-testes demencia, hallucinációkat vagy téveszméket okozhatnak" - magyarázta egy másik neurológus és kórházigazgató, Dr. Stanley Appel. "Létfontosságú megjegyezni, hogy a hallucinációk más okokból is származhatnak, és minden szokatlan tünetet meg kell beszélni egy szakemberrel."

A demenciára nincs gyógymód. De szakértők szerint a korai diagnózis javíthatja az életminőséget, és megállíthatja a betegség romlását.

"A hagyományos kezelési lehetőségek, például a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszeres kezelés, az életmódváltásra vonatkozó ajánlások és a támogató szolgáltatások, például a foglalkozási és beszédterápia létfontosságúak a kognitív funkciók és az általános jóllét megőrzésében" - mondta Appel, hozzátéve, hogy az utóbbi években áttörést ért el az orvostudomány a gyógyszeres kezelésben is.

A demenciánál esetében is nagyon fontos a szűrés.

Nincs „hivatalos" életkor a demenciaszűrésre, de bármikor felkeresheti orvosát, aki bármilyen tünetet észlel magán vagy egy szerettén. Dalvi hangsúlyozta, hogy mivel a demencia előfordulása az életkorral növekszik, különösen 65 év felett, a kor elérése jó alkalom lehet egy egyszerű demenciaszűrésre, például egy mini kognitív felmérésre. Az orvosok kereshetik a memóriavesztés visszafordítható okait, például a B12-vitamin-hiányt vagy a hypothyreosist.

„A halláskárosodás szűrése ebben a korban is fontos, mivel becslések szerint 9 demencia közül 1 magyarázható az életkorral összefüggő halláskárosodással" – mondta a szakember.

Bár a demenciára és az Alzheimer-kórra nem biztos, hogy létezik teljes gyógymód, az orvosok sokat tehetnek a diagnózis felállítása után.

"A korai és pontos diagnózis lehetővé teszi a demencia okának kezelésére vagy lassítására vonatkozó terv kidolgozását" - hívták fel a figyelmet a szűrés jelentőségére a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.