A karalábé az egyik legegészségesebb zöldség, ráadásul a levele is fogyasztható

Forrás: Shutterstock -
karalábé level zöldség
A káposztafélék családjába tartozó karalábé kiváló vitaminforrás, főleg akkor, ha nyersen fogyasztjuk. Érdemes beépíteni az étrendünkbe. 

Talán nem is gondolnánk, hogy a karalábé a káposztafélék családjába tartozik, hiszen ennek a zöldségnek nem a levelét, hanem többnyire a gumószerűen kidudorodó szárát fogyasztjuk. Nagyszerű vitaminforrás, természetesen legfőképp akkor, ha nyersen esszük meg. Tartalmaz B₁-, B₂-, B₆- és C-vitamint, de kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.

A karalábé nagyon egészséges zöldség Forrás: Shutterstock

Ha azonban nem szeretnénk nyersen fogyasztani, rengeteg lehetőség áll előttünk, ugyanis nagyon sokféleképpen elkészíthető: lehet belőle leves, főzelék, de meg is lehet tölteni. A zsenge leveleit sem érdemes kidobni, ezek is gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. A fűszerek közül a borsikafű, a kapor, a petrezselyem zöldje, a lestyán, a szerecsendió és a fehérbors illik hozzá - írja a Vidék Íze.

Érdemes azonban tudni, hogy a karalábé nem savanyítható és nem is főzhető be, vagyis a nagyon hosszú tartósítására nincs lehetőség. Az őszi termést veremben, pincében vagy kamrában lehet tárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.