Az utcán parkolás nem tesz jót az autódnak, megmutatjuk, miért

Forrás: pinterest.com -
PR cikk utcán parkolás autó
A legtöbb autótulajdonosnak, ha nem is örök, de gyakori dilemmát okoz a "hol parkoljak" kérdése: a városban nagyon nehézkes a parkolás, gyakran akár fel órát is vadászni kell parkolóhely után. Ilyenkor örülünk, ha meglatjuk az első szabad helyet az utcán, és ha sikerül bepréselni az autót, örülünk, hogy végre indulhatunk a dolgunkra. Idő hiányában legtöbbször nem mérlegeljük, hogy milyen veszélynek van kitéve az autó a választott parkolóhelyen. Ha szűk utcában parkolunk, sajnos, mindig fennáll a veszélye annak, hogy egy gyakorlatlan vagy figyelmetlen sofőr meghúzza; esetleg a mellette parkoló autóból rányitják az ajtót, vagy épp olyan fa alá sikerül parkolni, amelyről potyog a termés. Sajnos, ezeket nem mindig lehet elkerülni; ami viszont nem mindegy, hogy a nap végén, éjszakára hol parkoljuk le féltett autónkat.
Forrás: pinterest.com

Az utcán parkoló járművek folyamatosan ki vannak téve az esőnek, hónak, jégesőnek és a nap káros UV-sugárzásának, amely a fényezés elhalványulását és repedezését eredményezheti. Az eső és a hó nedves környezetet teremt az autó körül, ami rozsdásodáshoz és a fényezés károsodásához vezethet. A jégeső pedig minden autótulajdonos legrosszabb rémálma, amely pillanatok alatt több százezer forintos kárt tehet az autóban. Az utóbbi években egyre extrémebb időjárás figyelhető meg szerte a világon és hazánkban is: heves, hirtelen megjelenő viharoknak, egyre gyakoribb jégesőknek és erős UV-sugárzásnak van kitéve minden autó, amelynek nem biztosított a fedett parkolóhely.

Az utcán parkolás az autó számára további veszélyeket jelenthet a közúti forgalom miatt. Más járművek nekimehetnek vagy megrongálhatják az autót, különösen a zsúfolt városi környezetben, ahol a hely gyakran szűkös. Sajnos, ha utcán parkolunk, számolnunk kell a vandalizmus és lopás veszélyével is. Természetesen ennek a rizikója környéktől függően nőhet vagy csökkenhet. A nyilvános helyeken hagyott járművek magukra vonják a tolvajok figyelmét, akik értékes tárgyakat, mint például autórádiókat, navigációs rendszereket, autóban felejtett telefont, pénztárcát, táskát, vagy akár az autót magát célozhatják meg.

Nézzük, milyen alternatívák vannak az utcán parkolás helyett!

Aki nem kertes házban él, annak a saját, épített garázs vagy kocsibeálló sajnos nem jöhet szóba, de ettől függetlenül a fővárosban és a nagyobb városokban is vannak alternatívák. A legszerencsésebb, ha egy mélygarázsban, vagy parkolóházban tudunk helyet bérelni az autó számára. Budapesten egy bérelt hely 25 000 Ft-tól akár 60 000-ig terjedhet havonta, kerülettől függően, míg a vidéki városokban átlagosan 20 000 Ft-ot kérnek egy parkolóhelyért. Némileg olcsóbbak az őrzött parkolók, ám ezek sok esetben nem biztosítanak fedett helyet az autónak- de legalább illetéktelenek nem férnek hozzá.

A kertes házban élők megtehetik, hogy a kertükben parkolják le az autót, ezzel elkerülve az esetleges utcai karcolásokat és a lopást. Most már csak a fedett helyről kell gondoskodni: garázs legyen, vagy kocsibeálló? Az épített garázs kétségkívül a legjobb megoldás, hiszen védi az autót a napsütés, szél, por, szálló ágak, madárpiszok és még az esetleges besurranók ellen is. A garázsépítést azonban számos tényező megnehezíti, kezdve az építőipari anyagdrágulástól a szakemberhiányon át az engedélyek beszerzéséig. Alternatívaként szerencsére ott vannak az autóbeállók. Kocsibeálló készülhet fából, de az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek az aluszerkezetes, polikarbonát tetős kocsibeállók, amelyek remek megoldást nyújtanak azoknak, akik esztétikus, modern, tartós megoldásra vágynak autójuk védelme érdekében, de nem tudnak garázst építeni. A barkácsáruházak és az online üzletek választékában általában fix méretekben és meghatározott anyagokból készült kocsibeállókat találunk, de ha nem megfelelő számunkra a készen kapható kocsibeállók választéka, akkor szakemberhez, vagy erre szakosodott céghez is fordulhatunk; le tudnak gyártani számunkra teljesen egyedi kialakítású kocsibeállót.

A polikarbonát kocsibeállók előnye, hogy számos gyártó modelljei közül válogathatunk a piacon, így biztosan találunk olyat, amely árban, méretben és kinézetben megfelel elvárásainknak. Ha két autó parkolását szeretnénk megoldani, az sem gond, ugyanis léteznek dupla autóbeállók (egymás mellett vagy egymás mögött elhelyezve az autókat), sőt, akár széles vagy magas járműhöz is találhatunk polikarbonát kocsibeálló modellt. A telepítéshez nincs feltétlenül szükség szakemberre, elég, ha összecsődítjük egy-két barkácsolásban jártas barátunkat, akiknek segítségével néhány óra alatt telepíthető a nyitott kocsibeálló. A nyitott kocsibeállóknak van egy másik nagy előnye is, mégpedig az, hogy optikailag nem csökkentik a kert méretét, lévén, hogy nyitott szerkezetek. Ezzel szemben az épített garázsok, vagy akár a zárt mobilgarázsok jelentős mértékben csökkenthetik a tágasság érzetét a kertben, így ez a megoldás nem javasolt akkor, ha kisebb méretű a kertünk.

A kertben akár napvitorla segítségével is teremthetünk árnyékot és védelmet az autónak. A napvitorlák népszerű módjai az árnyékolásnak, melyet egyszerűségük és letisztult megjelenésük miatt igen sok területen lehet alkalmazni. Létezik három- és négyszögletű változata, így attól függően választhatunk ezek közül, hogy milyen adottságú és méretű területet szeretnénk árnyékolni. Telepítése még a polikarbonát beállóknál is sokkal egyszerűbb, emellett olcsóbb is. Ha tehát árnyékot ad, és véd az esőtől, jégesőtől is, akkor miért ne használhatnánk napvitorlát, ha az autónk védelméről van szó? Persze vitathatatlan, hogy a kocsibeállók strapabíróbb, ellenállóbb szerkezetek, de ha szűkös a költségkeretünk, akkor a napvitorla is sokkal jobb, mintha a szabad ég alatt parkolna az autó.

A kertes házban élők fentiek alternatívájaként választhatják a mobilgarázst is, amelynek némely változata - a technológia fejlődésével – ma már egészen mutatós kivitelezésben is készül. Így már nem kell feltétlen a megszürkülő alu hullámlemezeket és a rozsdásodó fémkereteket nézni éveken át, hanem fahatású, egészen esztétikus megjelenésű darabokat is felállíthatunk a kertben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.