A kapcsolatban élő férfiakat három típusba sorolják a tudósok: a te párod melyikbe tartozik?

Forrás: Shutterstock -
férfi viselkedés egészség kapcsolat
Kanadai tudósok egy új tanulmánya szerint a férfiakat a kapcsolatbeli viselkedésük szerint három típusba lehet sorolni. Úgy vélik, attól függően, hogy melyik típusba tartoznak, másképp látják a kapcsoltukba betöltött helyzetüket, ami a mentális egészségüket is befolyásolja. 

A Dr. John Oliffe, a University of British Columbia professzora a férfiak mentális egészségéről írt tanulmányt, amelyet a Ladbible ismertet. Mélyinterjút készített 92, 19 és 43 év közötti, különböző kulturális hátterű férfival és ezek alapján három csoportba osztotta őket, amelyek a következők:

neotradicionalista, egyenlőségpárti és a progresszív.

Eközben az egyenlőségpárti a kölcsönösséget helyezi előtérbe, ahol nem a tradicionális nemi szerepek, hanem az egyéni képességek, készségek és a szabadidő döntenek arról, ki, mit tesz bele a kapcsolatba, például az étteremben is felváltva fizetnek. Ők azok a férfiak, akik például megöntözik a párjuk növényeit, ha az elutazik vagy fáradt.

Egy tanulmány három csoportba sorolja a párkapcsolatban élő férfiakat. Forrás: Shutterstock

A progresszív férfi a proaktív beszélgetéseket támogatja, szereti, ha párjával közösen találják ki, ki mit csinál egy kapcsolatban, de a másik két típushoz képest sokkal kezdeményezőbb, fontos számára, hogy a partnere igényei is maximálisan kielégüljenek, akkor is, ha az elképzelése merész.

A tanulmányban vizsgált személyek 50 százaléka az egyenlőségpárti kategóriába esett, további 26 százalékuk progresszív, a maradék 24 százalék pedig neotradicionalista volt.

A felmérésből kiderült, hogy azok a férfiak, akik aktívan törekedtek a nemek közötti egyenlőség kialakítására kapcsolataikban, jobb mentális állapotban voltak, míg a hagyományosabb gondolkodásmódú férfiaknak több kritikával kell szembenézniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.