Edd magad jókedvűre és okosra – nem mindegy, miből áll a menüd

Forrás: Maciej Czekajewski / Shutterstock -
REMOTIV2023 egészség agy szerotonintermelés hangulat
Kutatások igazolják, hogy amit megeszünk, az nagymértékben hatással van az agyunk működésére és a mentális jólétünkre is. Magyarul, az elfogyasztott táplálék a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyektől „boldogabbak" és „okosabbak" leszünk!

Egy ideje ismert tény, hogy hangulatunk és a táplálkozásunk összefügg egymással. Ez pedig azért lehetséges, mert az egészséges bélflóra a gondolkodásunkra, érzésvilágunkra is hatással van. Ezt pedig a bél-agy tengely szoros kapcsolata magyarázza meg. A tudományos vizsgálatok szerint a hangulatért felelős neurotranszmitter, a szerotonin receptorainak több mint kilencven százaléka a bélben található, ami megmagyarázza ezt a jelenséget, tehát az egészséges ételeket fogyasztó embereknek többnyire jobb a mentális egészségük, és jobban vág az eszük is.

Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek rendszeres fogyasztásával jobb mentális állapotba kerülünk!

Zöldségek és gyümölcsök

Néhány szélsőséges táplálkozási irányzaton kívül a zöldségeket és gyümölcsöket minden szakember ajánlja. Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget, beleértve a bélen keresztül az agy egészségét is. A legjobbak a zöldleveles zöldségek, de összességében elmondható, hogy érdemes változatosan fogyasztani őket. Ha édességre vágyunk, válasszunk gyümölcsöt, jobban járunk vele, mint egy túlcukrozott süteménnyel.

Zöldségből és gyümölcsből sosem elég Forrás: Shutterstock

Pulyka, csirke, tojás

A pulyka, a csirke és a tojás triptofánban gazdag, amiről pedig azt lehet tudni, hogy serkenti az agy szerotonintermelését. Ha ezeket zöldséggel kombináljuk, igazi szuperfoodot kapunk: nem pörget fel túlságosan, de el sem nehezít bennünket. A zöldség és a triptofántartalmú húsok segítenek optimális szinten tartani az energiaszintünket, így támogatják az agyunk működését is.

A tripofánban gazdag tojás serkenti az agy szerotonintermelését Forrás: Shutterstock/Sea Wave

Zsíros halak, olajos magvak

Az omega-3 zsírsavakról már klinikai vizsgálatok is kimutatták, hogy javítják a depressziós tüneteket. Omega-3 található a zsíros halakban, például a lazacban, a makrélában, a szardíniában, valamint a dióban, a chiamagban és a lenmagban is.

Összetett szénhidrátok

Sose higgyünk azoknak, akik azt mondják, a szénhidrát rossz. Az összetett szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, így az agyunknak is. Ezek az élelmiszerek biztosítják az agy folyamatos, de nem hirtelen glükózellátását, serkentik a szerotonin termelődését is, ami nyugalomhoz és jó közérzethez vezet. Ilyen összetett szénhidrátok találhatóak a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöldségekben.

Fermentált élelmiszerek

Az erjesztett élelmiszerek köztudottan jó hatással vannak a bélflóra egészségére. Kutatások szerint, ha naponta fogyasztunk ilyesmit, az nagyban javítja a bélmikrobiom változatosságát, ami pedig az egészség egyik fontos pillére. Ide tartozik például a joghurt és a savanyú káposzta is.

A savanyú káposzta nagyon jó hatással van a bélflórára Forrás: Maciej Czekajewski / Shutterstock

Étcsokoládé

Egy tizennégyezer ember bevonásával készült felmérés szerint az étcsokoládé nagyban – 70 százalékkal – csökkenti a depressziós tüneteket. Az étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, köztük az epikatekint, ami antidepresszáns hatású. Ugyanezek az előnyök a tejcsokinál már nincsenek meg, ugyanis azokat már annyira finomítják, hogy elenyésző marad az epikatekintartalmuk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.