Kiégett Ladákkal és törmelékkel van tele a 413 napig bombázott szellemváros

Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij -
szellemváros Észak-Kaukázus Akarmara katasztrófaturizmus
Akarmara egykor népes város volt, de tragédiák sora után végül teljesen elnéptelenedett. Mára a természet visszavette az uralmat, a település katasztrófaturisták kedvelt célpontjává vált.

Akarmara az 1960-as években indult virágzásnak, üdülők épültek, majd hamarosan az orosz felső tízezer tagjai találtak állandó otthonra itt. Az 1970-es évek közepén a város lélekszáma meghaladta az 5000 főt. A település befolyását mutatja, hogy az Ohamcsire-Tkvarcseli vasútvonalat ebben az időben meghosszabbították Akarmaráig.

Akarmara, 2023. augusztus 28. 2023. július 21-i felvétel turistákról egy épületromnál az abháziai Akarmarában Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A város a Szovjetunió összeomlása idején, az 1990-es évek elején Abháziában dúló brutális polgárháború miatt vált többnyire néptelenné, az 1992-1993-as abház-georgiai konfliktus idején 413 napig bombázták az abház nacionalisták, a harcokban az infrastruktúra használhatatlanná vált.

Akarmara, 2023. augusztus 28. 2023. július 21-i drónfelvétel romos lakóépületekről az abháziai Akarmarában, az Észak-Kaukázusban levő Tkvarcseli településtől mintegy 10 kilométerre. Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A várost elzárták Abházia többi részétől, és csak az orosz és szeparatista erők által helikopterrel szállított utánpótlás miatt maradt fenn. A sok halálos áldozatot követelő, éhezéssel és járványokkal járó blokád megszűnte után Akarmara elnéptelenedett, a vasúthálózatból kiesett, az épületeket pedig benőtte a szubtrópusi növényzet. Zsúfolásig tele van elhagyatott lakásokkal, gyárakkal, kiégett Ladákkal és törmelékkel.

Él még a területen néhány lokálpatrióta valamint erdőgazdálkodók, számuk valahol 50 és 100 között van, ám a város házainak döntő többsége az enyészeté. A területre 2019 óta turisztikai utakat szerveznek, annak ellenére, hogy a vasút megszűnte óta megközelítése akadályokba ütközik - írja a Travelo.

Tehén ácsorog egy romos lakóépületben, az abháziai Akarmarában Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Elhagyatott szellemvárosok, ahol ma is virágzik a katasztrófaturizmus

A történelem az idők során többször is bebizonyította, hogy a tragédiák egy pillanat alatt bekövetkezhetnek és egy egykoron virágzó település könnyen egy omladozó szellemvárossá válhat. Íme, azok a szellemvárosok, ahol Akarmarán kívül még virágzik a katasztrofaturizmus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.