mosogatógép tabletta vészhelyzet gombelem égési sérülés gyermek
Számos olyan tárgy van szétszórva otthonunkban, amelyekről soha nem gondolnánk, hogy fenyegetést jelentenek a gyerekekre nézve. Pedig nem a gombelem az egyetlen, ami komoly belső égési sérüléseket okozhat, ha a gyermek lenyeli. 

Egy mentőorvos elmondta, mi mindenre kell odafigyelnie a szülőknek, ha nem akarják, hogy gyermekük belső égési sérülésekkel kerüljön kórházba.

Nem elég a gombelemeket eldugni a kicsik elől, a háztartásban más olyan tárgyak is lehetnek, melyeket szanaszét hagyva, vagy nem kellőképpen elzárva a gyerek lenyelhet és ezzel komoly maró sérüléseket szenvedhet el. Ezek közé tartoznak a mosogatógép-tabletták és porok is.

Élénk színei és a benne látható színes szemcsék a gyerekek számára vonzóvá teszik a mosogatógép-tablettát Forrás: Shutterstock

A mentőorvos és a Safer Little Steps elsősegélynyújtási oktatási platform alapítója, Ross Smith elmondta, hogy a tabletták maró típusú anyagot tartalmaznak, amely felhabzik, amikor egy gyermek beleharap vagy megrágja.

"Ez a hab égési sérüléseket okozhat" - figyelmeztetett a TikTok-oldalánnemrég közzétett videójában.

„Megégetheti a szájukat, a légutakat, és a nyelőcsövet is” - hangsúlyozta Ross.

Arra kérte a szülőket, hogy ügyeljenek arra, hogy ezeket a „rendkívül veszélyes tárgyakat" tartsák távol gyermekeiktől, mivel a tabletták élénk színei a kíváncsi babák számára vonzóak lehetnek.

"Az élénk kék és vörös tabletták vagy a bennük látható színes pöttyök úgy néznek ki, mint egy finom csemege vagy valamilyen édesség" - magyarázta a mentős.

A szülőknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy hol tárolják ezeket a háztartási szereket, folytatta Ross, mivel a kicsik „felfedező körútjaikon” könnyen megragadhatják és egy pillanat alatt a szájukba vehetik a mosogató vagy a szekrény alatt tárolt dolgokat.

A mentős azt javasolja, a háztartási tisztítószereket zárt szekrényben és magasan tárolják a szülők, így elkerülhetik a bajt.

Mit kell tenni, ha a baj mégis megtörténik, a gyerek beleharap, belenyal, lenyel egy ilyen veszélyes tablettát?

„Ha a gyerek sokat nyelt belőle, nagyon habzik a szája, akkor fordítsd az oldalára, és próbáld meg kiszedni a szájából a tablettát" - javasolja Ross – „Fontos, hogy ilyenkor hívd a mentőket és fogadd meg a híváskezelő tanácsát. Ő pontosan megmondja, mit kell tenned, és hogyan kell kezelned a vészhelyzetet" – biztosította videójában a szülőket a mentős.

A First Aid for Life orvosai azt tanácsolják, hogy ha megtörténik a baj, akkor a lehető leghamarabb vegye ki a szülő a mosogatógép tablettát a gyermek szájából, majd öblítse ki a kicsi száját.

„Ha a gyerek lenyelte a termék egy részét, öblítsék ki tejjel vagy vízzel a száját, majd adjanak neki egy kis korty tejet vagy vizet, hogy a terméket a torkukban hígítsa”- írták az orovosok, hangsúlyozva, hogy soha nem szabad meghányatni a piciket, mert újra megéghetnek, amikor a maró anyag felkerül a torkukba.

Lehetséges, hogy a tabletta lenyelése megégeti a gyermek nyelőcsövét és a légutakat. A légútak megduzzadhatnak és elzáródhatnak, ami miatt a gyerek nem tud lélegezni.

"Ha ez megtörténik és a kicsi elveszti az eszméletét, leáll a légzése, akkor újra kell éleszteni őt úgy, hogy először levegőt kell befújni a tüdejébe, majd mellkasi kompressziót kell végezni" - idézte az orvosi tanácsokat a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.