Tényleg mindenre gyógyír a tyúkhúsleves? Tudósok derítették ki

Forrás: Shutterstock -
betegség meghűlés húsleves kutatás
Évszázadok óta elterjedt gyakorlat az egész világon, hogy betegség, meghűlés esetén egy tál forró húslevest készítünk a szerettünknek, amitől garantáltan jobban fogja magát érezni. Szinte minden kultúrából generációk esküsznek a húslevesre, ami erővel tölti meg a testünket.

A tyúkhúsleves, mint terápia i.sz. 60-ra és Pedanius Dioscoridesre, hadi sebészére vezethető vissza, aki Néró római császár alatt szolgált, és akinek ötkötetes orvosi enciklopédiájával a korai gyógyítók több mint egy évezreden keresztül konzultáltak.

A megfázás és az influenza szezon javában biztosan sokan felteszik a kérdést: van-e olyan tudomány, amely alátámasztja azt a hitet, hogya húsleves tényleg segít kilábalni a betegségekből? Vagy pusztán vigasztaló placebóként szolgál, vagyis pszichológiai előnyökkel jár, amíg betegek vagyunk, tényleges terápiás haszon nélkül?

5 dolog, amit sosem csinálnának az orvosok, ha influenzásak

Itt az ősz, és egyre többen, egyre gyakrabban kapnak el felső légúti megbetegedéseket. Ezeken tulajdonképpen hamar, de maximum két hét alatt túl lehet jutni, főleg, ha betartunk néhány szabályt. Most orvosok beszéltek arról, mi az az 5 dolog, amit soha nem csinálnak influenzaszezonban, pláne, ha betegek.

Jobb étvágy, jobb emésztés

A húsleves tényleg mindenre gyógyír? Megszólalt a szakértő Forrás: Shutterstock

A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a csirkeleves umami íze növelheti az étvágyat. Egy tanulmány résztvevői azt mondták, hogy éhesebbnek érezték magukat, miután megették.

Más tanulmányok szerint az umami javíthatja a tápanyagok emésztését is. Amint agyunk a nyelvünkön keresztül érzékeli az umamit, testünk beindítja emésztõrendszerünket, hogy könnyebben felszívja a fehérjét. Ez csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, amelyeket sokan tapasztalnak beteség esetén. Bár a legtöbb ember nem hozza összefüggésbe a felső légúti fertőzéseket a gyomor-bélrendszeri tünetekkel, a gyermekek körében végzett kutatások azt találták, hogy az influenzavírus fokozta a hasi fájdalmat, hányingert, hányást és hasmenést - írja az IFL Science.

A tudósok végre rájöttek, miért vagyunk betegebbek télen, mint nyáron

Ha tél, akkor influenzaszezon. Mindenkinek folyik az orra, köhög tüsszög, ágynak esik. Vajon mi ennek az oka? És mit tehetünk ellene? Erről itt olvashatsz bővebben.

Kulcsfontosságú összetevők

Ahhoz, hogy valóban megértsük a húsleves nyugtató és gyógyító hatását, fontos figyelembe venni a leves összetevőit. A csirke teljes fehérjeforrással látja el a szervezetet a fertőzések leküzdéséhez. A zöldségek számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Ha amerikai módon készítik, a tészta könnyen emészthető szénhidrátforrást biztosít, amelyet a szervezet energiára és regenerálódásra használ fel. A húsleves melege is segíthet. A folyadék elfogyasztása és a gőzök belélegzése megemeli az orr- és légutak hőmérsékletét, ami fellazítja a légúti megbetegedéseket gyakran kísérő sűrű váladékot. A tanulmányok azt mutatják, hogy a tyúkhúsleves hatékonyan oldja fel lerakódásokat a nyálkahártyán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.