Ha rajongunk a karácsonyért, ne fogjuk vissza magunkat

karácsonyfa karácsony nosztalgia ünnep dekoráció
Vannak, akik a mai napig tartják magukat a hagyományokhoz és csak december 24-én állítják fel a karácsonyfájukat, addig csak kisebb dekorációkkal és az adventi koszorúval hangolódnak az ünnepre, de egyre többen döntenek úgy, hogy már hetekkel korábban szeretnének gyönyörködni a feldíszített fában. Steve McKeown pszichológus egy interjúban arról beszélt, hogy azok a személyek, akik korábban elkezdik díszíteni a karácsonyfájukat, sokkal boldogabbak és azt is elmondta, mi áll ennek a hátterében. 

Steve McKeown szerint napjaink stresszel és szorongással teli világában az ünnepi készülődésben megjelenik a gyermekkor nosztalgiája, ami megnyugtatja az elmét, és feltölt energiával. Sokan emiatt hajlamosak arra, hogy már nagyon korán feldíszítsék az otthonukat és a karácsonyfájukat. Éppen ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy ha rajongunk a karácsonyért, ne fogjuk vissza magunkat – még akkor se, ha a Grincseknek ez nem tetszik.

A karácsonyi időszak nosztalgiára ad okot

Nem véletlen, hogy egy fárasztó nap után jólesik hazamenni a kivilágított otthonunkba, és bekapcsolni kedvenc karácsonyi zenénket. Amy Molin pszichoterapeuta is egyetért azzal, hogy a karácsonyi dekorációk szellemileg kevésbé megterhelő, nyugodtabb időkbe vezetnek vissza. A dekorációk, a csillogó fényfüzérek visszarepítenek minket a régi, varázslatos gyermekkori emlékekhez, amelyekhez boldogság és kellemes izgalom társult. Ebből kifolyólag, azok a személyek, akik már korán ünnepi díszbe öltöztetik az otthonukat, sokkal előbb és tovább élvezhetik a nosztalgia pozitív hatását.

Nem szentírás, hogy 24-én kell feldíszíteni a karácsonyfát. Forrás: Shutterstock

A magány tökéletes ellenszere

Molin azt is hozzátette, hogy a korai készülődés nagy segítség lehet azoknak, akik elvesztettek egy hozzájuk közel álló családtagot, barátot: a dekorálás, a korábban együtt végzett ünnep előtti feladatok elvégzése felidézi a közösen töltött időt, ez pedig egyfajta kapcsolatteremtésnek is tekinthető. Ezért van az, hogy magányos óráinkban egy-egy régi közös emlék felidézése átlendít minket a búskomor hangulaton, és segít, hogy már csak hálát érezzünk a szívünkben, hogy szerethettük mindazokat, akik már nincsenek velünk - írja a Bors.

Ez is érdekelhet:

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.