Gasztroajándék karácsonyra? Naná! - Gondold át, ki, minek örülne

Forrás: Dreamstime -
csomag karácsony ajándék magazin gasztroajándék
Bár a gasztroajándék biztosan nem való mindenkinek, a te szeretteid között is van olyan, aki nagyon örülne valamilyen házi készítésű finomságnak. Ehhez adunk tippeket. 

Egy gasztrocsomag több féle is lehet. Egyrészt adhatunk kész terméket, amit mi magunk készítettünk, de ajándékozhatunk válogatott alapanyagokat is, ahol szerettünket az alkotás élményével is megajándékozzuk.

A különlegességeket kedvelőknek például egy kis Indiát varázsolhatunk a fa alá alapanyagokból

Mivel itt Magyarországon kell beszereznünk a szükséges hozzávalókat egy indiai ihletésű vacsorához, a legpraktikusabb, ha egy alapcsomaggal lepjük meg a megajándékozottat. Egy ilyen csomaggal már könnyebben elindulhat a legkülönfélébb fogások irányába, és egy kis utánanézéssel akár egy kasmíri, bengáli vagy pandzsábi étel mellett is kiköthet. Ami a legfontosabb, hogy egy alapcsomagban legyenek illatozó fűszerek.

Az indiai ételekhez ma már Magyarországon is sok mindent be lehet szerezni. Forrás: Shutterstock

Olyan alapfűszerek, magvak, melyeket általában a főzés megkezdése előtt szoktak kevés olajban kipattogtatni, hogy kijöjjenek az ízek. Ilyen a római kömény, ami szinte minden ételben megtalálható. Mindenképpen tegyünk a csomagba egy kis zacskó fekete vagy zöld kardamomot, koriander- és édesköménymagot, kurkumaport és esetleg chili pelyhet. Fűszerkeverékek és paszták esetében egy-két csomag vagy egy doboznyi is bőven elég lesz kiindulási alapnak.

Egy illatos garam masala vagy egy tandoori masala, illetve egy sárga curry paszta jó választás. A csomagba tegyünk még egy csomag basmati- vagy jázmin rizst, egy konzerv kókusztejet, melléjük csempészhetünk még egy-két friss lime-ot, és akár egy nagyobb csokor friss koriandert is.

A gyömbér, a kesudió, a földimogyoró, a vöröslencse pedig már opcionális lehetőségek. Nagyobb ázsiai élemiszerüzletekben csomagolt lepénykenyeret is lehet kapni, azzal is lekerekíthetjük a csomagot - ajánlja a Travelo, ahol más szuper gasztroajándék-tippeket is találsz.

Vegán szeretteinknek is örömet okozhatunk a cake poppal

Ha szeretnél saját készítésű finomságot ajándékozni, jó választás a cake pop, aminek rengeteg változata van, de akár te is kísérletezhetsz különböző ízekkel. Mi most egy vegán változatot mutatunk be!

Gasztroajándék édesszájúaknak: vegán cake pop Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

Masszához

• 24 db vegán keksz, ízlés szerint
• 3 ek darált mandula
• 3 ek kókuszliszt
•1 ek kókuszzsír

Bevonathoz

•15 dkg étcsokoládé
• 2 ek kókuszzsír

Csomagoláshoz

•pálcikák
•celofán
•karácsonyi szalag

Elkészítése

A kekszet és a mandulát daráld össze, akár együtt is beküldheted őket a robotgépbe. Add hozzá a kókuszlisztet és a kókuszzsírt, majd kézzel varázsolj belőle egynemű masszát. Ha összeállt, akkor jöhet a formázás. A közepes méretű golyókat sorakoztasd fel egy tálcára. Fél-egy órára mehetnek a hűtőbe. Az étcsokoládét a kókuszzsírral melegítsd össze a mikróban, vagy gőz fölött. A golyókat tűzd fel egy pálcikára, majd mártsd bele őket a csokiba. Ha szeretnéd díszíteni, mondjuk kókuszreszelékkel, azt akkor tudod megtenni, amíg nem szilárdult meg a csoki.

A cake popoknak celofánból vágj ki kis négyzeteket, abba tudod belecsomagolni egy karácsonyi szalaggal. Ha vendégvárónak készíted, akkor álltsd bele poharakba, vagy fess le egy hungarocelltömböt, és abba szurkáld bele a pálcikákat.

A tetszetős kis üvegekbe töltött, saját készítésű lekvárválogatás remek ajándék lehet karácsonykor

Ha idén nyáron nem főztél be eper-, málna- vagy baracklekvárt, narancsból is igazi gourmet finomság főzhető.

Mindössze 1 kg narancsra, 50 dkg cukorra és 1 csipet sóra lesz szükséged, és már indulhat is az édes narancslekvár készítése.

Ugyanilyen egyszerű és mutatós ajándék lehet 1 üveg házi szörp is.

A narancslekvár egyszerű és mutatós ajándék lehet Forrás: Dreamstime

A méz szép csuporba töltve tetszetős, finom és egészséges ajándék

A gazdagság és a termékenység jelképének számító mézet sokan napi szinten fogyasztják, ezzel váltva ki a többi édesítésre alkalmas természetes vagy nem természetes szert. Sokan azonban csak a tél közeledtével keresik elő a mézes csuprot a kamrában, hogy teájukat vagy süteményeiket ízesítsék vele.

A méz tehát tökéletes gasztroajándék, főleg, ha olyan különlegességeket vadászunk össze, mint az áfonyás, a csipkebogyós vagy az epres ízesítésű méz

- ajánlja a Mindmegette.

A méz a gazdagság és a termékenység jelképe Forrás: Shutterstock/Kmnphoto

Linzer és zserbó is lapulhat a karácsonyi csomagban

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi süteményünk a zserbó. Az eredeti recept megálmodója a svájci származású Gerbaud Emil cukrász, aki járt Franciaországban, Angliában, Németországban, végül pedig 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda vezetését átvegye. Kugler Henrik egy olyan cukrászt szeretett volna erre a pozícióra, aki nyitott az újdonságokra, és vérbeli profi. Gerbaud Emil személyében az emberére talált.

A svájci cukrász különleges új termékekkel színesítette az amúgy is választékos palettát: cukorkákkal, bonbonokkal, vajas, párizsi- és más hasonló krémekkel, teasüteményekkel.

Egy csokoládégyárat is létrehozott az üzletben, amelynek egyik legkedveltebb édessége a zserbó lett, amelynek receptjét itt találod.

A linzer egy magyar desszert, amelynek története az 1848-as szabadságharcig nyúlik vissza, Müller Antal nevéhez kötődik, aki beházasodott a Schwabl-családba, amely a Ruszwurm cukrászda alapítója. Ő készítette el először ezt a kekszet a szabadságharcot követően, amelyet Linzer Rudolfról, egy főhadnagyról nevezett el.

Ez a finomság nagyon népszerű karácsonyi sütemény, pláne, ha kinézetével is ünnepi hangulatot idéz.

Zserbó és a linzer is lapulhat a karácsonyi gasztroajándék-csomagban Forrás: Shutterstock

További gasztroajándék-tippeket itt találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.