„Annyira allergiás vagyok magamra, hogy már a nevetés után is úgy érzem, mintha égnék” - egy fiatal lány vallomása

Forrás: Shutterstock -
bőr fiatal lány szindróma nevetés sírás
Az orvosok nem tudják megfejteni, hogy mi válthatja ki annak a fiatal lánynak az allergiáját, aki fájdalmas bőrkitütéseket és anafilaxiás sokkot tapasztal, miután túl sokat nevet vagy sír.

A 20 éves Beth Tsangarides úgy érzi, hogy a teste égni kezd miután túl sokat nevet vagy sír. A fiatal lány annyira "allergiás önmagára", hogy a kuncogás, a zokogás és a fűszerek szagolgatása anafilaxiás sokkot okozhat a szervezetében, a bőre megperzselődik, heges lesz.

Orvosi rejtélynek titulálták

A lány 15 éves kora óta szenved ettől a betegségtől, és azt mondja, hogy az orvosok évek óta értetlenül állnak a betegséggel szemben, orvosi rejtélynek nevezték – derült ki a Mirror cikkéből.

Beth mozgásszervi problémákkal, ájulással és rohamokkal küzd, ami miatt nem tud dolgozni, így a párja teljes munkaidőben gondoskodik róla.

Orvosi rejtélynek nevezték a lány betegségét Forrás: Shutterstock

Megszületett a diagnózis

Öt évvel ezelőtt a lány egy reggel kiütésekkel ébredt az arcán és ekkor kezdődött minden.

A kenti Dealből származó Beth-nél 18 évesen diagnosztizálták a poszturális tachikardiás szindrómát (PoTS), és most tesztelés alatt áll, hogy hivatalos diagnózist kapjon bőrproblémái okáról. A PoTS egy olyan állapot, amely a szívritmus abnormális emelkedését okozza felállás után. Az NHS szerint a gyakori tünetek közé tartozik a szédülés, az ájulás, az erős szívdobogás és a mellkasi fájdalom.

Beth leginkább az ételekre érzékeny, és azt mondja, hogy a levegőben terjedő pollenek miatt egy buborékban él.

– Ha bizonyos fűszerek és gyógynövények, vagy valami nagyon erős szagú dolog közelében vagyok, akkor leállhat a légzésem, és súlyos reakciót válthat ki az arcomon. Nagyon korlátozott az, hogy mit ehetek, és ez ijesztő – magyarázta.

Önbizalomhiány lépett fel a fiatal lánynál Forrás: Shutterstock

Az önbizalmát földbe tiporta az allergia

Beth magányosnak érezte magát az iskolában, és nem sok barátja volt, mivel egészségi állapota megakadályozta, hogy társasági életet éljen. Egy elsősegélynyújtó szobában volt elszigetelve, mert nem tudták, hogy mire reagál, folyamatosan ellenőrizték a tanárok.

– Soha nem fogom megtudni, hogy ki lettem volna mindezek nélkül. Ez olyasmi, amin minden nap gondolkodom – elmélkedett tovább a lány.

Beth régebben imádta magát sminkelni, de az orvosok letiltották róla, ugyanis az alapozók, sminkek tele vannak allergén anyagokkal. Sok kutatás követően azonban rájött, hogy ettől nem újul ki az allergia, így az önbizalmát is vissza tudta kapni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.