Így tedd szebbé a karácsonyod, ha magányos vagy: nagyfokú tudatossággal enyhíthetjük a mardosó érzést

Forrás: -
mardosó érzés karácsony időszakos magány ünnep szeretet
A karácsonyi időszak sokaknak megterhelő a kavargó és olykor nehéz érzések miatt, főként akkor, ha nincs kivel megosztani a szeretet ünnepét. Húsba vágó lehet az érzés: egyedül vagyok, nem kellek senkinek, nem figyelnek rám.

Az emberi lét két legalapvetőbb érzelmi szükséglete az elfogadhatóság és a szerethetőség élménye. Attól, azoktól az emberektől, akikhez kötődünk, akik számítanak, akik fontosak. Vágyunk rá, hogy ezen emberek számára (szülők, család, társ, gyermekek, barátok) mi is elég fontosak és értékesek, szerethetők legyünk. Ennek dedikált ünnepe a karácsony, amikor a kisebb-nagyobb gesztusok, figyelmességek által kifejezhető, hogyan érzünk szeretteink iránt. Erről kellene szólnia az ünnepnek.

Elanyagiasodott a világ, az emberek megtanultak a social média által kifelé mutatni. Akik beállnak ebbe a mutogatós versenybe, megélhetik, hiába a nagy igyekezet, mégis tökéletlenek maradtak. Elégedetlenség van a lelkükben, mert túl nagyok lettek az elvárások. És még csak nem is maguknak akarnak megfelelni, hanem a „világ" – általuk követett social média tartalmak és személyek táborának. Ennek is köszönhetően egyre erősebben hat ránk bármilyen típusú hiány érzése.

Létezik néhány stratégia az időszakos magány kezelésére. Forrás:

A karácsony – és más ünnepek – lényege, hogy meg tudjuk osztani egymással azt, amink van. Mi magunkat, a lényünket, és a szeretetünket, az odaadásunkat, a törődésünket, a gondoskodásunkat. Akik számára ez az érzés és kapcsolódás nem lehetséges, nem elérhető, bizonyára magányosnak érzik magukat.

Kellő odafigyeléssel, tervezéssel és nagyfokú tudatossággal azonban némileg enyhíthetjük a mardosó érzést. Létezik ugyanis néhány stratégia az időszakos magány kezelésére.

A szakértő szerint segíthet, ha csökkentjük az elvárásokat, mert akkor az egyszerű dolgokban is nagyobb örömet találhatunk.

Ugyanis, ha nagyok az elvárások, idegesek és hálátlanok leszünk mindenért, ami hiányzik.


Érdemes átfogalmazni a gondolatokat, új keretet adni nekik. Ha a magány fogalmát nem negatív, hanem semleges jelzőkkel ruházzuk fel, kevésbé lehet fájdalmas az érzés megélése, hiszen gyakran azok a negatív asszociációk teszik annyira fájdalmassá a magányt, amelyeket hozzá kötünk.

Jót tehet, ha online csatlakozási lehetőséget találunk olyan közösségekhez, amelyek tagjai hasonló szituációkban lévő emberek.

Sarah Millican humorista például egy csodálatos kezdeményezést indított útjára, amelynek célja, hogy segítsen azoknak, akik karácsony napján egyedül vannak. A koncepció egyszerű: ha nem akarod egyedül tölteni a napot, akkor a #JoinIn hashtag használatával csatlakozhatsz egy közösséghez a Twitteren.

Ilyenkor is hasznos, ha aktívan töltjük a nehezebb időszakot: séta, sport, mentális gyakorlatok, de akár ideiglenesen befogadhatunk egy állatot vagy segítséget nyújthatunk a helyi közösségnek.

Ez is érdekelhet:

Egy igazán magányos ember számára a szenteste nem a halászléről és a bejgliről szól, hanem a túlélésről

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.