A meseolvasás 8 előnye: nem csak a gyerekeiddel, magaddal is jót teszel, ha elmerülsz a varázsukban

mese, meseolvasás, olvasás, gyerek, varázslat
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Mimma Key/Shutterstock. No use without permission./Mimma Key -
képzelet kultúra mese meseolvasás
Emlékszel még, milyen volt, amikor meséltek neked szüleid, nagyszüleid gyerekkorodban? Esetleg már te magad is mesélhetsz egy-két csöppségnek? Ha ez gyermek legkedvesebb időtöltése, az nem véletlen. Cikkünkben eláruljuk, miért tesz jót neked és a gyerekeknek is, ha olvasol nekik.

Már az olvasásnak is számtalan pozitív előnye van felnőtt korban. A gyerekek esetében sincs ez másként, érdemes időt szakítani hetente többször is a meseolvasásra vagy mesemondásra. A saját történeteidet legalább annyira fogják imádni, mint a könyvből olvasottat. Mutatjuk, miért is jó, ha közösen olvastok.

1. A mese gazdagítja a gyerekek szókincsét

Mesehallgatás közben számos új szót és kifejezést hall a gyermek kezdve a tárgyak régies elnevezéseitől az egészen újszerű megfogalmazásokig. Mivel a mesék nyelvezete könnyen befogadható, könnyen tanulják meg a szavak jelentését és a kifejezések helyes használatát.

2. Javítja a beszédkészséget

A beszédkészség javulása szorosan összefügg a szókincs bővülésével. A sok érdekes új szó és kifejezés beszédre ösztönzi a gyerekeket, miközben próbálják a tőletek hallott hanglejtést és helyes kiejtést utánozni.

3. Segíti a szövegértési képesség fejlődését

A mesék számos történetet feldolgoznak, az egészen egyszerűektől a bonyolultabbakig. A gyermeknek meg kell tanulnia hallás után követni az eseményeket és összeraknia, mi-miért történt az adott történetben. A mesék emiatt fejlesztik a memóriát és a figyelmet is.

4. Tágítja a gyermek látókörét

Teszi mindezt úgy, hogy közben fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást is. Gondolj csak bele, milyen sok különleges helyen játszódnak a történetek az otthoni környezettől a képzeletbeli Üveghegyen át a külföldi tájakig, miközben a szereplőkkel és varázslatos teremtményekkel kalandoznak.

5. Fejleszti az érzelmi intelligenciát

A karakterek és történetek segítenek a gyermekek számára jobban megérteni az érzelmeket és azt, hogyan kezeljék azokat a való életben, legyen szó valaki másról vagy önmagukról. Mivel a mesékben gyakorta egyértelmű, ki a rossz és ki a jó, könnyebben tudnak azonosulni a szereplőkkel, ami segíti azt is, hogy empatikusabb, együttérzőbb emberek váljanak belőlük.

A mesék varázslatos birodalmakba kalauzolják el a gyerekeket. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Mimma Key/Shutterstock.

6. Személyiség formáló hatású

A meséknek hála megtanulja a gyermek különválasztani a valóságot és a mese elemeit, vagyis kialakul a kettős tudata. Illetve segít feloldani és feldolgozni a félelmeket, szorongásokat, vágyakat, illetve segít megbirkózni a kegyetlen valósággal is.

7. Javítja a kapcsolatotokat

Összebújva vagy csak az ágy mellett ülve is minőségi időtöltésnek minősül gyermekeddel, ha mesét olvasol neki, ami erősíti a köztetek lévő kötődést, közelebb kerültök egymáshoz. Ráadásul nyugtatóan hat mindkettőtök számára, ezáltal segít levezetni a stresszt és a napi feszültséget, ami nagyban hozzájárul a jobb alváshoz is.

A mese hatással van a személyiségfejlődésre
Forrás: Forrás: Shutterstock

8. Gyógyító hatású

Bizonyított tény, hogy a meséknek gyógyító hatásuk van. A képzelet varázslatos mezsgyéjén kóborolva a gyermek könnyebben átvészeli a betegségeket, melyről saját történetet is alkothattok.

Rohanó világunkban amúgy is jól esik egy kicsit megállni és lassítani. Gyermekünk nyitott még a világra, használjuk ki ezt az időszakot és próbáljunk minél többet mesélni neki, korosztályának megfelelően. Akár gyerekkori kedvenceidet is előkeresheted, biztosan őt is épp úgy ámulatba ejti majd a történet, mint annak idején téged.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.