Egy régi barátság megszűnése hasonló a gyászhoz: hagyd, hogy fájjon, emlékezz, de élj tovább

Forrás: Shutterstock -
régi barátság gyász barátság elengedés kapcsolat
Ahogy a szerelem, úgy a barátság se tart örökké, de egy hosszú barátság végét kifejezetten nehéz elfogadni és feldolgozni. Adunk négy tanácsot, melyek segíthetnek továbblépni.

Az iskolás évek alatt könnyű sok időt tölteni a barátokkal. Észre se vesszük, hogy mindig ott vannak. Különösen, ha egy iskolába, osztályba járunk velük. A jelenlétük épp olyan természetes, mint a levegő és a napfény. Aztán munkába állunk, új társaságunk lesz és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy régi barátainkat egyre ritkábban látjuk.

Egy új munkahely, új ppárkapcsolat, esetleg gyermek születése jelentősen megváltoztatja a prioritásokat, és általában a barátok kerülnek hátrébb a sorban. Ahogy a mi életünk, úgy az egykori barátaink élete is folyamatosan változik, alakul. Egyre nehezebbé válik időt szakítani egymásra, aztán már a beszélgetések hossza is csökkenni kezd. Sokszor észrevétlenül, csendben szakad meg a kapcsolat, míg vannak, akik hatalmas vitával zárják le barátságukat. Vannak, akiknek sok barátjuk volt, van és lesz, míg másoknak kevés. Egyik esetben se egyszerű túljutni egy-egy barátságon. Ez a négy lépés segíthet, hogy könnyebben átvészeld egy régi barátságod végét.

Egy régi barátság megszűnése egyik fél számára se egyszerű. Forrás: Shutterstock

1. Nem baj, ha szomorú vagy

Amikor egy szeretett személy eltűnik az életünkből, az mindig nehéz. Engedd el magad, hagyd, hogy a szomorúság átjárjon és ne akard idő előtt elfojtani ezt az érzést. Az érzelmi veszteséget is meg kell tanulnunk feldolgozni, ahelyett, hogy eltaszítanánk magunktól. Nézz bugyuta, barátságról szóló filmeket zokogva vagy beszélj az érzéseidről és a történtekről nyíltan valakivel, akiben megbízol.

2. Búcsúzz el rendesen

Ha egykori barátoddal egy városban éltek, bizony idővel a véletlen ismét egymás mellé sodorhat az egyik buszmegállóban vagy étteremben. Attól függően, hogyan vált el utatok üdvözölhetitek egymást és elegyedhettek beszélgetésbe vagy állhattok kínos, feszült csendben. Ha egyikőtöknek oka volt a barátságotok megszakítására, és ezt idővel meg is tudjátok beszélni, úgy mindkettőtöknek könnyebb lesz továbblépni. De ha a másik fél ebben nem volt partner sem akkor, sem most, akkor otthon ragadj tollat, papírt és írj búcsúlevelet. Írd ki érzéseidet, írd meg, miért érzed úgy, hogy a másik elárult, becsapott és nem volt hajlandó megbeszélni. A hatása évekkel később is érezhető lesz, hiába marad a levél örökre a fiókod mélyén. Legközelebb pedig, ha összefuttok, már könnyebben fogod tudni üdvözölni.

3. Gondold át, mit kaptál és adtál

Azt mondják, mindennek oka van, és minden helyzetből tanulhatunk valamit. Nincs az a véletlen, mely úgy sodorta utadba egykori barátodat, hogy azzal ne adott volna neked és neki is valamit. Gondold át, mit nyújtott neked a barátsága, s se mit adtál neki cserébe. Ha a közös képeitek még megvannak a gépeden vagy a közösségi média albumában, nézd csak végig őket. Nézd ítélkezés nélkül, és hasonlítsd össze azzal a személlyel, akivé mára vált. Most is barátok lennétek, vagy csak az együtt töltött időn rágódsz? Ma már más körökben mozog, akárcsak te, de valóban teljesen idegenné vált, vagy még felfedezed benne az egykori barátot? Lehet, hogy csak idő kérdése, míg ismét egymásra találtok? Biztos, hogy törölni akarod a régi képeket?

4. Újrakezdés

Mindenkinek van egy kedvenc helye, ahol szívesen időzik egyedül vagy a barátokkal. Sok barátság büszkélkedhet azzal, hogy saját kis törzshelyük van egy kávézóban vagy egy kocsmában. Amikor a barátságotok megszakad, ezt a helyet valószínűleg mindketten messzire kerülitek, hogy véletlenül se fussatok össze egymással. Egy barátság elvesztése után ahhoz, hogy újrakezdjük, előbb újból meg kell találnunk önmagunkat, mivel az élet útvesztőjében elveszítettünk egy számunkra fontos társat, egy iránymutatót, aki segített eligazodni. Ahhoz, hogy önmagunkra leljünk, olyasmit érdemes csinálni, ami során van időnk önmagunkkal is foglalkozni. Ilyen lehet a kocogás és a kertészkedés, de az is sokat segít, ha új helyeket fedezel fel.

Idővel tovább lépsz, új barátokra lelsz. Lehet, hogy az elején még nehezen nyitsz az emberek felé, kételkedsz majd önmagadban és bennük, de előbb-utóbb találsz újból megbízható, jó barátokat, akikkel kölcsönösen számíthattok egymásra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.