terápia Meseterápia meseolvasás felnőtt
Felnőtt fejjel hajlamosak vagyunk megfeledkezni gyermekkorunk csodavilágáról, és azt feltételezni, hogy a mesék csak a gyermekek számára élvezhetőek. A héten a Life.hu oldalán kiemelt szerepet kap a kultúra, ennek kapcsán gyűjtöttük össze, miért jó, ha felnőtt fejjel is olvasol meséket.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden mese gyerekeknek való, pedig ez még a rajzfilmek esetében se mindig igaz. Csak azért, mert valami egyszerűnek és aranyosnak tűnik elsőre, még nem feltétlenül készült kisgyermekek számára. A háttérben sokkal komolyabb témákat is feldolgozhat egy-egy történet, vagy válhat néhány rész után egy rajzfilm sokkal komolyabbá.

A népmesék, és a Grimm fivérek történetei régen a felnőttek szórakoztatására készültek és sokkal félelmetesebbek és erőszakosabbak voltak, és az életre tanítottak, nem úgy, mint a mai, cukormázas feldolgozásaik. Gondoljunk csak az eredeti Hamupipőkére, melyben a mostohanővérek öncsonkításba fogtak, hogy beleférjen lábuk az üvegcipőbe, vagy Csipkerózsikára, akit álmában megrontott a herceg és két gyermeknek adott életet... Sötét, felnőttek számára készült meséket most is találsz, de már inkább a fantasy elnevezés alatt leled ezen köteteket, filmeket.

A meseolvasásnak önmagában is számos pozitív hatása van szellemi és mentális egészségünkre nézve. Oldják a feszültséget, a szorongást, mivel egy biztonságos, képzeletbeli területen bizonyítják be, hogy a legfélelmetesebb helyzet is megoldható. Nyugtató hatásuk segíti a jobb alvást, és bizakodóbbá tesznek minket a saját jövőnkkel kapcsolatban is.

A mesék olvasásáról felnőttként sem kell lemondanod. Forrás: Pexels.com

A mese felkészít a való életre és a felnőtté válásra. Bemutatja, hogyan járja mindenki a saját útját, miközben megmutatja, hogy a főhősnek milyen képességekre van szüksége ahhoz, hogy elérje célját - ez a tudás pedig a való életben is hasznos lehet.

 

 

A mesék kortalansága épp ezért abban rejlik, hogy még felnőtt fejjel is találhatunk bennük olyan tanulságot és tanácsot, melyet levonhatunk, megfontolhatunk.

 

Saját élethelyzetedet figyelembe véve mindig mást nyújthat egy mese része vagy egésze. Segíthet megérteni saját problémáidat, az élethelyzetedet. Megoldást nyújthat a problémáid kezelésére és a továbblépésre is, miközben példákon és ellenpéldákon keresztül mutatja meg, hogy milyen, amikor jól vagy rosszul csinálsz valamit. Például a Piroska és a farkas történetéről elsőre biztosan nem a munka világa jut eszedbe. Pedig a történet nem csak arról szól, hogy ne állj szóba idegenekkel, hanem arról is, hogy előbb végezd el a kötelességeidet, aztán töltsd a szabadidődet kedved szerint.

Ezzel foglalkozik például a meseterápia is, mely szerint a népmesék többek a gyerekek számára kitalált és igaz történeteknél. A népmesék valójában lelkivilágunkat mutatják be. Az igazi, emberi életről, a lelkünk mélyén dúló harcokról és győzelmekről szólnak. Segítenek és támaszt nyújtanak az életben, miközben megoldási lehetőségeket is mutatnak. Például a sárkány lehet félelmünk megtestesítője, amivel szembe kell szállunk vagy jobban megismerünk, míg a toronyba zárt királylány személyiségünk egy elfojtott darabkája lehet, mely kiszabadítását követően teljesebbé, boldogabbá válhatunk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.