Fejleszti a szókincset, a képzelőerőt, segíti az önismeretet: az olvasás 12+1 pozitív hatása

Forrás: Shutterstock -
képzelet szórakoztató olvasás könyv
Sokszor halljuk, hogy olvasni jó, sokszor mégis nehezen szakítunk rá időt az állandó rohanásban. Gyakorta pörgetjük a közösségimédia-oldalakat, rövid videókat nézünk, az írott cikkeket épp csak átfutjuk kedvenc portáljainkon. Cikkünkben összegyűjtöttük az olvasás tizenhárom pozitív hatását.

Mindenkinek más az érdeklődési területe, könyvek közül viszont biztosan talál kedvére valót, aki szeret olvasni a fantasytól a pszichológiai témákig bezárólag. Ha pedig sikerül egy jó könyvet találnod, az garantáltan megragad és még a buszon is szívesen falod a sorokat, miközben észrevétlenül fejti ki jótékony hatásai.

1.) Fejleszti a szókincset

Minél többféle könyvet olvasol, annál több új szó és kifejezés ragad rád szinte észrevétlenül. Ennek nagy hasznát veheted később otthon és a munkahelyeden egyaránt, mivel könnyebben tudod majd kifejezni önmagad.

2.) Fejleszti a képzelőerőt

A könyvek kitágítják látóhatárunkat, miközben segítenek a dolgok megértésében, elfogadásában és megismerésében, miközben képzeletünk filmvásznán mozifilmként játszódnak az események.

3.) Fejleszti koncentrációt

Ha egy könyv tartalma megfog, akkor olvasás közben kizárod a külvilágot, miközben elmerülsz a szövegben és önmagadban. Ez megtanít csak egy dologra figyelni, fókuszálni és koncentrálni. Az egyre gyorsabban változó online tartalmakhoz képest pedig lelassít és ellazít.

4.) Fejleszti a memóriát

Mivel egy könyvet általában napokig olvasunk, muszáj memorizálnunk a szereplőket és az eseményeket, hogy tudjuk, hol tartottunk, mi történt korábban. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy épp a memória javító hatása miatt az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet, mivel mentálisan frissen tart.

5.) Segít az írásban

A regények olvasása az írásmódodra is hatással van, vagyis egy idő után átveszed kedvenc szerződ stílusát. Ezt nevezik narratív technikáknak.

6.) Segíti az önismeretet

A szereplők döntéseivel nem mindig értünk egyet, mi több, sokszor elgondolkodunk rajta, hogy mi mit tettünk volna a helyükben, vagy nekik mit kellett volna másként csinálniuk. Ha megfigyeled, hogy mely karakterekkel és mi okból tudsz a legjobban azonosulni, az sokat elárulhat önmagadról, saját jellemedről is.

Mi lehet jobb télen, mint bekuckózni és olvasni? Forrás: Shutterstock

7.) Csökkenti a stresszt

Olvasás közben megfeledkezünk a külvilágról, a ránk nehezedő nyomásról, miközben szívverésünk lelassul és izmaink is ellazulnak.

8.) Segít elaludni

Ha lefekvés előtt a másnapi dolgaidon jár az eszed, nehéz elaludnod. Amennyiben ilyenkor olvasol pár oldalt, az szellemileg is pihentet, kikapcsol és könnyebben térsz nyugovóra.

9.) Növeli az empátiát

Tapasztaltad már, hogy olvasás közben azonosulsz a szereplőkkel és együttérzel velük? Ezek után a való életben is könnyebben állsz empatikusan embertársaid mellé és jobban megérted őket.

10.) Segít randizni

Egy könyvet olvasó nő vagy srác a buszon könnyen magára vonja figyelmünket napjainkban, ami jó okot ad az ismerkedésre. Elég csak azzal kezdened, hogy megkérdezed tőle, mit olvas, utána már könnyen tovább lehet vinni a beszélgetést az eseményekről az író munkásságáig is.

Fiatal nő könyvet olvas a buszon. Forrás: Pexels.com

11.) Felkelti az érdeklődést

Számos tanulmány és kimutatás is bizonyítja, hogy akik többet olvasnak, gyakrabban és nagyobb kedvvel vesznek részt kulturális eseményeken, legyen szó felolvasóestről, galéria megnyitóról, könyvvásárról vagy jelmez készítésről. Ha valamelyik kapcsolódik kedvenc könyved témájához, legalább egyszer biztosan részt veszel egy programon.

12.) Ingyen utazhatsz

Az olvasás az egyik legolcsóbb utazási mód, mellyel távoli földrészekre utazhatsz otthonod biztonságában és kényelmében. A lapokon megelevenedő történetek által betekinthetsz más népek kultúrájába, szokásaiba, a szereplők életén és gondolatain át, miközben bejárod velük hazájuk tájait.

+1.) Tanít

A könyvek biztos tudást adhatnak számodra. Legyen szó nyelv-, vagy szakkönyvről, rengeteget tanulhatsz belőlük, ráadásul ahhoz, hogy felelevenítsd a tanultakat, elég visszalapoznod. Gyakorlati tudást azonban egy tanfolyam nyújt, hacsak nem próbálod ki magad a leírtakat.

Mint magad is láthatod, egy könyv rengeteg hasznos dolgot kínál számodra egy jó történeten kívül. Az olvasás legfőbb oka a kikapcsolódás és a szórakozás. Ideje tehát, hogy a közösségi média felesleges görgetése helyett elővedd kedvenc kötetedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.