A NASA elképesztő küldetésre készül 2024-ben - először száll csillagra

NASA csillag Nap küldetés minta
A NASA 2018-ban indította el a Parker Solar Probe nevű űrszondát, de 2024-ben végre befejezi küldetésének első részét - mintát gyűjt a Nap felszínéről.

A NASA Parker Solar Probe idén hihetetlenül közel fog elhaladni a Naphoz, hogy mintát gyűjtsön a csillagról, ami a tudósok szerint az első holdraszálláshoz hasonlít. A szonda 2018. augusztus 12-én indult, de 2024. december 24-én 435 000 mérföld/órás sebességgel, mindössze 3,8 millió kilométerre a Nap felszínétől fog elrepülni a Nap mellett, hogy mintát gyűjtsön.

Ez lesz a valaha gyűjtött első minta egy csillagról, és az űrhajó hétszer közelebb lesz a Naphoz, mint az emberiség történetében bármely más űrhajó.

A szonda fényképeket és méréseket fog gyűjteni, amelyek a tudósok reményei szerint segítenek majd jobban megérteni a napszél jelenségét. Emellett remélhetőleg lehetővé teszi majd a tudósok számára, hogy jobban megjósolják az űrbéli időjárást, például a napviharokat, amelyek hatással lehetnek a földi elektronikára.

2024-ben fog megtörténni a küldetés Forrás: http://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/ESA_s_new_mission_to_intercept_a_comet

Dr. Nicky Fox, a Nasa tudományos vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a tudósok nem tudták, hogy mire fognak rájönni a történelmi küldetés során, de a napszélben a felmelegedéssel kapcsolatos hullámokat fogják keresni.

A küldetésre akkor kerül sor, amikor a Nap eléri 11 éves napciklusának csúcspontját, ami azt jelenti, hogy a napszél és a napkitörések gyakorisága és erőssége erőteljesebbé válhat.

Bár ezek a természeti jelenségek általában nem okoznak fennakadásokat, egy elég erős naptevékenység világszerte megzavarhatja az internetet, és rádiókimaradásokat okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.