Észbontó elmélet kering: van egy másik Föld a Nap túloldalán?

Forrás: BSIP via AFP/JACOPIN / BSIP/Jacopin -
gondolat pálya Nap ellenföld
Régóta kutatják, a Földön kívül hol van még élet. Egy észbontó elmélet szerint pedig egy másik Földön.

Évezredek óta léteznek elméletek arról, hogy van egy második Föld. Az egész az ókori Görögországban kezdődött, Philolaosz filozófussal, aki szerint a Nap mögött egy „ellenföld" rejtőzik.

Ezt a Földet Antichthonnak hívják, és bár furcsának tűnhet a gondolat, hogy egy másik Föld rejtőzik a Nap mögött, akkoriban sok kérdésre választ adott. Arisztotelész például úgy gondolta, hogy a holdfogyatkozásokat az ellenföld „közbenállása" okozza. A Naprendszerről szerzett egyre tágabb ismeretek miatt azonban az ellenföld gondolata feledésbe merült, most azonban ismét elterjedt az a képzet, hogy létezhet egy másik Föld a Nap mögött.

Forrás: BSIP via AFP/JACOPIN / BSIP/Jacopin

Erre azonban rácáfol a tudomány. Azt gondolhatnánk, hogy mivel nem látunk a Nap mögé, nem tudjuk, mi lapul mögötte, pedig tudjuk. Láthatjuk, hogy a bolygók hogyan hatnak egymásra, így fedezték fel a Neptunust. Azáltal, hogy megfigyelték, hogy az Uránusz pályáját egy rajta kívül lévő ismeretlen bolygó befolyásolja, a kutatók rájöttek, hogy léteznie kell egy másik bolygónak.

A Föld esetében ilyesmi hatásról nincs szó, vagyis tudjuk, hogy nincs másik Föld a Nap mögött. A bolygók keringését vizsgáló kísérlet is ezt igazolta. Kiderült, hogy a Vénusz pályája megzavarná az ellenföldet, és gyorsan láthatóvá válna, ha létezne - írja az Unilad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.