Egy új kutatás szerint multivitaminokkal késleltethető az időskori szellemi hanyatlás

Forrás: Shutterstock -
multivitamin kutatás étrend
Egy több mint 5000 fővel végzett kutatás szerint a multivitaminok megvédhetnek az időskori szellemi hanyatlástól — ez felveti annak lehetőségét is, hogy a megfelelő táplálékkiegészítők napi rendszeres bevitele az Alzheimer-kórral szemben is védelmet nyújthat. 

A vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a kutatásban résztvevő tesztalanyok közül azoknak, akik két éven át multivitamint kaptak, és nem placebót vagy más táplálékkiegészítőt, jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van, mint a többieknek.

Lehet, hogy mégsem olyan haszontalanok a multivitaminok? Forrás: Shutterstock

„A kognitív hanyatlás a legtöbb idős embernél észrevehető, ám a kutatás alapján a lassításában nagy szerepe lehet a napi multivitamin-pótlásnak" — mondta Chirag Vyas pszichiáter, a kutatásban résztvevő szakember.

A kutatók szerint a multivitaminok szedése átlagosan két évvel lassítja a kognitív hanyatlást, s noha az új tanulmány nem elegendő a közvetlen ok-okozati összefüggés bizonyításához, arra alkalmas, hogy alátámassza, hogy korábbi kutatások a multivitaminokat teljesen hatástalannak ítélték, bizonyos étrend-kiegészítők szedése fontos egészségügyi előnyökkel járhat. Azt, hogy a készítmény mely összetevői okozták a javulást, egyelőr nem tudják, de a jövőben ezzel kapcsolatos kutatásokat is végeznek majd — írja a Science Alert.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.