negatív hatás alkohol Ez Zsír! pozitív hatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkoholfogyasztás jótékony hatásairól több friss kutatás is beszámolt. Ám nem szabad megfeledkezni az olyan káros, esetenként életveszélyes következményekről sem, amelyeket például a függőség vagy az ittas vezetés eredményezhet.

A pozitív hatások
A mértékletes bevitelhez kapcsolódó egészségügyi előnyök rendkívül sokszínűek. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkohol - főleg a bor - segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az epekő, a kettes típusú diabétesz és a demencia megelőzésében, valamint enyhén serkenti az anyagcserét.
"A vörösbor különösen gazdag rezevatrolban, antioxidánsokban, biflavonoidokban és polifenolokban. Ezek az anyagok értágító és gyulladáscsökkentő hatásúak" - mondta Dr. Suzanne Steinbaum, az Amerikai Szívtársaság szóvivője. "Az alkohol kimondottan az egészséges étrend része lehet, amennyiben körültekintően fogyasztják" - tette hozzá.
"A mértékletes szeszesital-bevitel nőknél legfeljebb egy adag, férfiaknál kettő" - magyarázta Elizabeth Kovacs, a chicagói Loyola Egyetem Orvosi Központjának vezető kutatója. Ez egy pohár bort, egy korsó sört vagy fél deciliter röviditalt jelent. Kovacs arra is figyelmeztetett, hogy bizonyos gyógyszerek szedése mellett, máj- és hasnyálmirigy-betegségek esetén, illetve várandósság során tilos az alkoholfogyasztás.
"Aki eddig nem ivott, semmiképpen se kezdje el a felsorolt jótékony hatások kedvéért!" - tanácsolja Suzanne Steinbaum, aki szerint a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó szívbarát étrend italozás nélkül is segít az egészségmegőrzésben.

A negatív hatások
A fokozott alkoholfogyasztás emeli a vérben található káros koleszterin, a triglicerid szintjét, ami a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka. Néhányan úgynevezett "ünnepi szív" szindrómában szenvednek - ez azt jelenti, hogy akár minimális, egyetlen koccintás után elkortyolt szesz hatására szívritmuszavar állhat be náluk.
Suzanne Steinbaum a súlygyarapodás veszélyére, továbbá a vese- és májkárosító hatásra is fölhívta a figyelmet. Utóbbi fokozottan veszélyezteti azokat, akik koleszterincsökkentőt vagy paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót szednek. A legújabb kutatási eredmények fényében az is kijelenthető, hogy az alkohol növeli bizonyos rákfajták, az asztma és az allergia előfordulásának esélyét, továbbá cukorbetegeknél hirtelen és nagymértékű vércukorszint-csökkenést idézhet elő.
A legsúlyosabb következmények közé tartozik az alkoholfüggőség, az alkoholmérgezés, az agykárosodás, valamint az ön- és közveszélyes állapot. "Az italozás növeli a közúti balesetek kockázatát, fokozza az agresszivitást és elősegíti a nemi betegségek terjedését, ezen kívül közvetett módon nem kívánt terhességhez és magzatkárosodáshoz vezethet" - fejtette ki Elizabeth Kovacs, aki hangsúlyozta: az alkoholfogyasztás előnyei messze eltörpülnek a hátrányok mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.