Egy szuper étrend, amellyel sikerül megtartani a formádat

Forrás: Thinkstock -
étrend mediterrán diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha az étrendünkben helyet kapnak az egészséges zsírok, mint pl. az olívaolaj és a magok, az nem jár azzal, hogy hízni kezdünk – derül ki egy friss kutatásból.

A jó hír azoknak, akik szeretnék kipróbálni a mediterrán étrendet az, hogy valószínűleg jobban járnak ezzel a diétával, mintha csökkentenék a zsírbevitelt. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges zsírokhoz túl sok negatív hiedelem kapcsolódik, holott ezek sorra dőlnek meg a tudomány mai állása szerint.

Forrás: Thinkstock

„Több mint 40 éve át az volt uralkodó irányelv a táplálkozástudományban, hogy érdemes alacsony zsírtartalmú étrendet követni, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Azt azonban a mi kutatómunkánk is egyértelműen bizonyítja, hogy az olívaolajban és diófélékben gazdag mediterrán étrend követése egyáltalán nem vezet súlygyarapodáshoz. Sem a testsúly, sem pedig a derékbőség nem változik a hatására, ugyanakkor számos pozitív élettani hatással bír ez az étrend” – fogalmaz Dr. Ramon Estruch, a Barcelonai Egyetem munkatársa.

A szakember persze arra is rámutat, hogy nem minden zsír egyenlő. „Arról természetesen szó sincs, hogy kontroll nélkül együnk bármit, hiszen léteznek egészségtelen zsírok is, mint pl. a vaj, a feldolgozott hús, a cukros üdítők, a desszertek és a gyorsételek. Ezeket természetesen nem érdemes mértéktelenül fogyasztanunk, saját egészségünk érdekében” – hívja fel a figyelmet.

A kutatás során 7400 spanyol férfit és nőt vizsgáltak, akiknek életkora 55 és 80 év között alakult. A résztvevők három különböző étrend szerint ettek: volt egy kalória korlátozás nélküli mediterrán étrend, amely dióban gazdag, egy másik, amely olívaolajban, a harmadik lehetőség pedig a zsírmentes diéta volt.

Mindhárom csoport résztvevői fogytak: az olívaolajas csoport átlagosan 0,88 kilót, a zsírmentes csoport 0,60 kilót, a magevő csoport 0,40 kilót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.