Elhagynád a fehér lisztet? Ezt edd helyette!

liszt életmódváltáséve2017 táplálkozás egészséges életmód teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki életmódváltásba kezd, először a cukrot és a fehér lisztet szokta kiiktatni vagy lecsökkenteni az étrendjében. A cukorról és a különböző édesítőszerekről manapság rengeteg szó esik, de a lisztek kapcsán talán még vannak megválaszolatlan kérdések, amelyeket most tisztázni szeretnénk. 

„A fehér lisztet, illetve az ebből készült ételeket, valljuk be, mindenki szereti, azonban, ha az egészséges táplálkozás elvei alapján szeretnénk táplálkozni, netán valamilyen betegségben, ételérzékenységben szenvedünk, nem biztos, hogy ez lesz a legideálisabb választás" – mondja Abonyi Orsi táplálkozási szakember, aki azt is elárulta, mit ajánl helyette.

„Első körben a BL55-ös búzaliszt helyett –vagy mellett – érdemes lehet teljes kiőrlésű vagy Graham-liszteket is használnunk. Ezeknek a termékeknek azáltal, hogy a gabonaszem minden részét, tehát a héját is tartalmazzák, lassabb, kiegyensúlyozottabb a felszívódásuk, nem fogják olyan intenzitással megemelni a vércukorszintet, cserébe tovább fognak teltségérzést okozni” – mondja Orsi, aki arra is felhívta a figyelmet, amit mi is sok receptnél tapasztaltunk, hogy bizonyos ételek esetében egy az egyben kicserélhető a fehér liszt, sok esetben azonban inkább azt javasolja, használjunk keverékeket a megfelelő állag elérése érdekében. Persze rengetegféle lisztet kipróbálhatunk, és bátran kísérletezhetünk velük a különböző ételekben.

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér Forrás: Thinkstock

„Ha szívesen kísérletezünk, tehetünk próbákat a különlegesebb lisztekkel, akár a glutént – ami a kenyér jellegzetes levegős állagának kialakításához elengedhetetlen – tartalmazó tönkölybúzával vagy zabliszttel, akár az ennél különlegesebb és lényegesen magasabb árú maglisztekkel. Bár ezek összetétele picit más (valamivel alacsonyabb szénhidrát-, magasabb fehérje-, akár zsírtartalom, esetleg magasabb vitamin-, ásványianyag-tartalom), ha az elfogyasztott mennyiségre nem figyelünk, ezek ugyanennyire segíteni fogják a hízásunkat” – folytatta a szakember.

Jó tudni!

Ha valakinek nincs diagnosztizált gluténszenzitív enteropathiája, azaz lisztérzékenysége, akkor maga az a tény, hogy gluténmentesen étkezik, semmiben nem fogja javítani az egészségét, a havi kiadásaiban viszont jócskán meg fogja érezni.

A mi kedvenceink:

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt

A búza három részből áll: héjból, magbelsőből és csírából. A megszokott fehér lisztet kizárólag a magbelső felhasználásával készítik. A rostokat azonban a búza héja, a vitaminokat és ásványi anyagokat a csíra tartalmazza. Így a jó emésztés, az egészséges tápanyagok bevitele szempontjából a teljes kiőrlésű változat sokkal jobb.

  • Zabliszt

A normál búzaliszthez képest sokkal gazdagabb fehérjében és rostban is. Alacsonyabb a szénhidráttartalma, és lassabban szívódik fel, így nem emeli meg a vércukorszintet. A béta-glükán nevű élelmi rost segíti a bélműködést, szabályozza a bélbaktériumok egyensúlyát, és még az immunrendszernek is jót tesz.

Zabliszt Forrás: Thinkstock
  • Tönkölybúzaliszt

A közönséges búzához képest hatszor nagyobb a fehérjetartalma, már ezért is érdemes néha ezt a lisztet választani. Aminosavtartalma felülmúlja más búzákét, de vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős. A B12-vitamin kivételével például a teljes B-vitamin-sor megtalálható benne. A tönkölybúzából is érdemes a teljes kiőrlésű változatot választani, ami a maghéjat és a csírát is tartalmazza.

  • Graham-liszt

A Graham-liszt a teljes kiőrlésű búzaliszthez hasonlóan tartalmazza az egész búzaszemet, viszont nagyobb szemcséi miatt lassú felszívódású szénhidrátnak számít, vagyis nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, és nem leszel evés után máris éhes. Az ásványianyag- és vitamintartalma is igencsak magas.

  • Rizsliszt

A gluténmentes diétában kiválóan alkalmazható a rizsliszt, ami saját tapasztalatunk szerint piskótatésztaként például finomabb is, mint a fehér liszt. A rizsliszt valójában porrá zúzott hántolt rizs, aminek másik előnye, hogy tojás nélkül is lehet vele sütni, így a tojásallergiásoknak is jól használható.

Készíts sütit rizslisztből! Forrás: Thinkstock
  • Mandulaliszt

Szintén gluténmentes a mandulaliszt, ami egészséges édességeknél kiválóan működik, ráadásul rostokban és fehérjében gazdag, szénhidrát- és cukortartalma viszont alacsony. Emellett telítetlen zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az antioxidánsnak számító E-vitamin különösen nagy arányban található meg benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.