Áldás vagy átok? Egy genetikai betegség, ami olimpikonná tehet!

betegség Michael Phelps Marfan-szindróma magasság genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magas, nyúlánk testalkat, aránytalanul hosszú végtagok és különös hajlékonyság - ezeket a tüneteket mind egy olyan betegség okozza, amihez ha nem járulna halálos aortatágulat, akkor igazi áldás lehetne a sportolók körében.

Akiknek átok a betegség

Egyetlen gén apró hibája okozza az úgynevezett Marfan-szindrómát, aminek különös tünetei akár olimpiai bajnokká is tehetnek egy sportolót. A betegség ugyanis feltűnően hosszú testalkatot és végtagokat eredményez, és szokatlanul nagy izületi hajlékonyságot. Ha csak ezeket nézzük, a Marfan-szindróma egy igazi áldás, de a nagyszerű adottságokhoz életveszélyes tünetek is társulnak. Ilyen például a szív aortatágulata, melyet ha nem fedeznek fel időben, halálos is lehet. A híres kézilabdázó nő, Flo Hyman például, tragikus módon, pont egy meccs közben vesztette életét, aorta dissectio következtében.


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y9kHHHaMyuboOAJr



Akinek áldás a betegség

Michael Phelpst minden idők legjobb úszójának tartják, azonban hihetetlen sikereihez - sorra nyerte az olimpiákat, majd a 2008-as pekingi olimpián a nyolc aranyéremmel megdöntötte az egy olimpián szerzett aranyérmek rekordját is - többen úgy vélik, hogy a Marfan-szindróma is hozzájárult.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Phelps 193 centis testmagasságához, aránytalanul hosszú karjaihoz és már-már abnormális ízületi hajlékonyságához ugyanakkor nem társul a betegség szempontjából kulcsfontosságú szívrendellenesség. Így nagyon úgy tűnik, hogy a híres úszó egészséges, de biztonsága érdekében folyamatos orvosi kontrollokra jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.