fájdalomcsillapítás fájdalom kar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha megsérült a karod vagy a kezed, és keresztbe rakod, hatékonyan csökkentheted a fájdalmat.

A kutatók felfedezték, hogy a keresztbe tett karok hatásosan csökkenthetik a karon illetve a kézen található sérülések fájdalmát. Szerintük ez azért fordulhat elő, mert a keresztezett testrészek megzavarják az agyat, hogy pontosan hol érzékeli a fájdalmat. Az elméletet a University College London kutatói önkéntesek által a generált fájdalomra adott agyi elektromos válaszokkal vizsgálták. Ekkor fedezték fel, hogy amikor a kísérleti alanyok keresztben tartották a karjukat, kevésbé érezték a fájdalmat. Az elméletet egyelőre még csak a karokon tesztelték, a többi testrészre nem végeztek vizsgálatokat.

Thinkstock
Thinkstock

"A mindennapi életben többnyire a jobb kezünkkel érintjük meg a jobb oldalunkon lévő dolgokat, és a bal kezünket használjuk a bal oldalunkhoz közel eső tárgyak megérintésére. Ez azt jelenti, hogy az az agyi terület, ami a test jobb oldalát térképezi fel, a jobb oldali területekhez tartozik. Amikor pedig keresztezzük a karjainkat, ezek az agyi térképek nem aktiválódnak együtt, és gyengébb érzékelést eredményez" - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Giandomenico Lannetti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.