bőrbetegség immunrendszer autoimmun betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakosság 1 százalékát érinti, a scleroderma ennek ellenére nagyon is komoly probléma: súlyos tüneteivel életveszélyes állapotot idézhet elő áldozatainál. Mivel a korai diagnózis akár életmentő is lehet, utánajártunk, miről ismerhető fel a betegség.

Thinkstock
Thinkstock


A szisztémás szklerózis, azaz a scleroderma az autoimmun betegségek egy különös típusa. Alapját, ahogy minden más autoimmun betegségnél, úgy itt is az immunrendszer saját szervezet ellen irányuló agresszív offenzívája képezi. A scleroderma esetében annyi a specifikáció, hogy ez esetben a kötőszöveti sejtek túlzott mértékű kollagéntermelése okozza a problémát. Ennek első, szembeötlő jele, hogy a test bőrfelülete látványosan megvastagszik és megkeményedik. A tünetek azonban nem csak a kültakarón jelentkeznek: a betegség a belső szervekben és az erekben is nagy pusztítást vihet véghez, sőt, akár halálos kimenetelű szövődményekhez is vezethet.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!






Tipp! Kukkants be a világ szegény és gazdag gyerekeinek hálószobájába! Megható képek!


Melyek azok az intő jelek, melyek a scleroderma jelenlétére utalhatnak?

1. A bőr megvastagodása




Wikimedia Commons
Wikimedia Commons



2. A bőr merevsége

A betegség következtében a bőr elveszíti rugalmasságát és mozgékonyságát. Ennek eredményeképp gyakran megesik, hogy a betegek mimikai képességei elszegényednek. Például nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak mosolyogni.

3. Raynaud-jelenség

A betegség tipikus tünetéről beszélünk: ez esetben a betegek ujjai esetenként hirtelen elfehérednek, ezt követően pedig látványosan kivörösödnek.

4. Ízületi merevség

A bőr megvastagodását az érintett bőrfelület zsugorodása és feszülése követi. Ennek következtében az ízületek lemerevednek, fájdalmassá, nehezen mozdíthatóvá, idővel pedig mozgásképtelenné válnak.

5. Fekélyek

A betegségre utaló intő jel lehet az ujjakon, illetve az arcon megjelenő fájdalmas, nehezen gyógyuló fekély.

6. Nyelési nehézségek

A belső szervek érintettsége miatt általában a nyelőcső is megvastagszik. Ez nyelési nehézségeket, akár fulladást is okozhat.

7. Bélpanaszok

A betegséget a belek fala is megsínyli: a bélfal merevsége nemcsak lassabb anyagcseréhez, de a táplálékok elégtelen emésztéséhez és nehéz felszívódásához vezethet.

8. Tüdőfibriosis

Ha a betegség a tüdőt is érinti, azt a köhögésről, nehézlégzésről és a gyakran megjelenő tüdőgyulladásról ismerhetjük fel.

Thinkstock
Thinkstock



9. Szívpanaszok

A szív izomzatát is érintő probléma komoly szövődményekhez vezethet: magas vérnyomást, szívburokgyulladást, szívritmuszavart is okozhat, nem ritkán életveszélyes állapotot idézve elő ezzel.

10. Fáradékonyság

A betegek többségénél a scleroderma fáradékonyságot idéz elő: kevésbé terhelhetőek, hamarabb elfáradnak, nagyobb alvásigénnyel rendelkeznek, és sokszor érzik magukat gyengének.

Tipp! Így nézz ki a hollywoodi szívtipró mozgó álomlakása! Kattints a képgalériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.