Szellentés és a többiek - Hol vannak az intim zónánk határai?

a nap cikke párkapcsolat férfi szerelem együttélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szex és New York egyik epizódjában Carrie véletlenül és váratlanul elszellentette magát Mr. Big ágyában. Kérdés, hogy Big vajon a kínos eset után kívánja-e még őt. Vajon mikortól engedhetjük meg magunknak az efféle kilengéseket egy kapcsolatban, és egyáltalán megengedhetjük-e magunknak?

Tipp! Ilyen egy tökéletes test. Kattints a galériáért!


Gyerekkori gátlások

Gyerekkorunktól kezdve belénk nevelték, hogy bizonyos testi működések természetesek ugyan, de társaságban illik kontrollálni őket, és ha valamilyen oknál fogva mégsem sikerül, az rendkívül kínos és szégyellni való. Ennek megfelelően viszonylag hamar kialakulnak az ezzel kapcsolatos gátlások, ami teljesen rendben van, hiszen a mi kultúránkban társasági tabunak számít az ilyen viselkedés. A probléma - és ezzel együtt a későbbi kétségek hosszú sora - ott kezdődik, hogy minden család saját szabályrendszert alkalmaz arra vonatkozóan, hogy mi a megengedett és mi nem. Vannak, akik szűk családi körben is az általános társasági szabályokat alkalmazzák, és semmilyen kifogásolható testi működést nem tűrnek el, míg vannak olyan liberális famíliák is, ahol teljesen megengedett az ilyesmi, sőt még a mellékhelyiség sem számít intim zónának. A két véglet között persze számos átmenet létezik, ami igencsak bonyolítja a helyzetet. Végül ugyanis mindenki a saját családja szabályrendszerével indul neki az életnek, és a párkapcsolatában is annak megfelelően jár el.

Thinkstock
Thinkstock

Laci, egyetemi diák (24)

"Számomra semmi ilyesmi nem fér bele egy kapcsolatba. Az exemmel volt egy nagyon kellemetlen élményem, amit soha nem felejtek el. Nálunk aludt, és reggel a fürdőszobában borotválkoztam, amikor bejött, és elvégezte előttem a dolgát. Szerencsére csak kisdolog volt, de teljesen megdöbbentem rajta, szörnyen illúzióromboló volt. Nálunk a családban ez nem szokás, és nem is szeretném ilyen kiábrándító helyzetben látni a barátnőmet soha."

A kötődéstől az elfogadásig

A kapcsolat kezdeti szakaszában, amikor elborítja agyunkat az a bizonyos, sokat emlegetett lila köd, fel sem merülnek ilyen kérdések, hiszen idealizáljuk vágyunk tárgyát, illetve mi is próbálunk a legjobb oldalunkról bemutatkozni. Ha ilyenkor történik valami kínos incidens, az súlyos elbírálás alá esik, és akár a bimbózó kapcsolat is zátonyra futhat miatta. Az evolúciós pszichológusok szerint ennek a kezdeti, módosult tudatállapotnak épp az a funkciója, hogy ne vegyük észre egymás hibáit, kialakuljon a kötődés, és amikor eloszlik a köd és szembesülünk egymás gyarlóságaival, már el tudjuk fogadni azokat. Nagyjából ekkor érkezik el a kapcsolatnak az a szakasza, amikor az élettani kérdések is fontossá válnak, ilyenkor már egyre több időt töltesz a partnereddel - akár napokat is (például a fürdőszobát párosan vagy szigorúan magányosan használjátok-e, stb.), és ezen a ponton már menthetetlenül szembesülni kell saját és párunk szocializációs mintáival.

Levente, tanár (35)

"A kapcsolat elején tartózkodom minden ilyen dologtól, mert igyekszem jó benyomást kelteni. Később azonban óhatatlanul előtérbe kerülnek ezek a problémák, sőt szerintem onnantól beszélhetünk igazi kapcsolatról, amikor ezeket már felvállaljuk egymás előtt. A böfögés és a szellentés előfordul olykor, főleg, ha együtt lakunk, és az sem okoz gondot, hogy pisiljünk egymás előtt a barátnőmmel, a zuhanyozás pedig szinte mindig nyitott ajtónál történik. A nagydolog viszont tabu, elképzelhetetlennek tartom, hogy azt valaha is egymás szeme előtt végezzük."

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Levetkőztették a TV2 műsorvezetőjének feleségét. Kattints a galériáért!


Hol a határ?

Jó esetben a családból hozott minták hasonlóak, és viszonylag könnyen ki lehet jelölni az intim zóna határait, ellenben ha nagyon különbözőek, bizony jó néhány határsértést el kell szenvednie a konzervatívabb félnek. A kompromisszum sokszor csak számos konfliktus árán alakul ki, ha egyáltalán kialakul. Egy pillanatra érdemes még visszatérni Carrie esetére, ugyanis a nemi szerepek is keményen beleszólnak abba, hogy hol vannak az intim zóna határai. A vonzó és kívánatos nő fogalmától meglehetősen távol állnak az efféle illetlen dolgok, sőt a nők egy része még a szépségápolás folyamatába sem szívesen enged betekintést, míg a tradicionális férfiasság kategóriájától kevésbé idegenek ezek a dolgok. Ennek köszönhetően rendszerint a nőknek jelent nagyobb problémát, hogy tolerálják párjuk ilyen jellegű megnyilvánulásait, a sajátjaikat pedig akár szükségtelen mértékben is álcázzák. Persze, sokszor a férfiak is rosszul tolerálják, ha párjukat méltatlan helyzetben pillantják meg, hiszen rendkívül illúzióromboló lehet egy ilyen szituáció, ezért a szebbik nem számára nem teljesen indokolatlan a körültekintés.

Réka, menedzser (30)

"Szerintem egy kapcsolatban ezeknek is helye van bizonyos keretek között. Persze, nem rögtön, hanem bizonyos idő elteltével lehet őket felvállalni egymás előtt. Nálunk akkor jött el az ideje, amikor már nemcsak randiztunk és egymásnál aludtunk, hanem együtt töltöttük a hétvégéket és a szabadságot, ami ugye több napot jelent összezárva. Ilyenkor nevetséges lett volna úgy tenni, mintha nem lennének ilyen testi működéseink. Most már több éve együtt élünk, és ha véletlenül előfordul egy-egy böfögés vagy szellentés, azt elfogadjuk. Nyilván nem túl kellemes, és lehetőleg nem egymás előtt intézzük ez ilyesmit, de az legalább olyan kényelmetlen, ha teljesen tabuként kezeljük ezeket a dolgokat. A vécé viszont teljesen magánterület, azt hiszem, nálunk ott van az intim zóna határa."

Aliz, kontroller (27)

"Nekem az okozott gondot sokáig, hogy a páromnál kakiljak, egyszerűen képtelen voltam rá. Hónapokig úgy éltünk, hogy hetente egy-két alkalommal nála aludtam, és tőle mentem dolgozni. Olyankor mindig a munkahelyemen intéztem el ezt a dolgot, amint beértem. Szerencsére idővel oldódott ez a gátlás, de emlékszem, szörnyen szorongtam, amikor először megtettem, féltem, hogy kiábrándítónak fogja találni. Nagyon jól kezelte, szerintem fel sem tűnt neki, hogy mi történt, vagy legalábbis úgy tett."

Thinkstock
Thinkstock

Hogy hol vannak a határok, és mit osztunk meg a párunkkal, az abszolút megállapodás eredménye. Ha nagyon különböző családban szocializálódtunk, bármennyire kínos is, érdemes beszélni ezekről a kérdésekről, és egy olyan kompromisszumos megoldást találni, ami mindkét fél számára kényelmes és elfogadható.


Mariann (34)

"Úgy másfél hónapja lehettünk együtt a párommal, amikor nálam töltötte a hétvégét. Sajnos én összeszedtem valami hányós-hasmenéses vírust, így szinte az egész hétvégét betegen töltöttem. Borzasztóan kínos volt, nagyon kellemetlenül éreztem magam. Kértem, hogy menjen el, nem akartam, hogy így lásson, de ő ragaszkodott hozzá, hogy marad, mert nem akart magamra hagyni olyan állapotban. Nagyon kedvesen gondoskodott rólam, és teljesen jól kezelte a helyzetet. Akkor hittem el igazán, hogy tényleg komolyan gondolja velem a kapcsolatot."

Tipp! Malacok és kecskék közé vágyik a népszerű műsorvezetőnő. Kattints a galériáért!



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.