Érdekes jelenség: hajlamosak vagyunk a születésnapunkon meghalni

halál halálozási adatok érdekesség öngyilkosság rák születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók több mint kétmillió ember halálozási adatait nézték át egy negyvenéves perióduson keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg a születésnapjukon, mint az év bármelyik másik napján.

Tolvai Reni sokkolt a melleivel! Kattints a galériáért!






Thinkstock
Thinkstock

Az Annals of Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerzője, Vladeta Ajdacic-Gross azt is kifejtette, hogy az 1969 és 2008 között vizsgált halálesetek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések által bekövetkezettek elhalálozások húsz százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a születésnapokon, mint az egyéb napokon, a stroke által okozott halálnál pedig ez az arány még egy kicsit magasabb volt. Meglepő módon, még a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek közül is tíz százalékkal nagyobb volt azok aránya, melyek a születésnapokon történtek.

Minden halálok közül azonban messze kiemelkedik az öngyilkosságok száma, melyek 34,9 százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a férfiak körében a születésnapjukon, mint más napokon. Ugyanez a nőknél nem volt jellemző, aminek az lehet az oka, hogy őket kevésbé viseli meg az öregedés, illetve hogy nagyobb felelősséget éreznek a hátrahagyottak iránt.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!


Az énekesnő mindent megmutatott! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.