Meghíznak a gyerekeink a gumikacsától? Meglepő felfedezés a hizlaló műanyagokról

műanyag kutatás játék ftalát elhízás gyermek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre hihetetlenül hangozhat, hogy a cumi vagy a gumikacsa hatására gyarapodik gyermekünk súlya, pedig friss kutatások kimutatták, hogy a ftalátok, melyeket főleg a műanyag termékek lágyítására használnak, közrejátszhatnak a gyermekkori elhízásban.

A dietilhexil ftalát (DEHP) névre hallgató kémiai vegyület nagy valószínűséggel megváltoztatja azokat a biológiai funkciókat, melyek az elhízásban is szerepet játszanak. A tanulmányban részt vevő gyerekek közül azok, akiknél a legmagasabb volt a dietilhexil ftalát szintje, ötször nagyobb eséllyel híztak el, mint azok, akiknél ez a szint a legalacsonyabb volt.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Mi-Jung Park, a szöuli Inje Orvosi Egyetem gyermekgyógyász-endokrinológus professzora kifejtette, hogy a fenti kémiai összetevő egyrészt csökkenti a férfi nemi hormonok (androgének) hatását, amelyek a testtömegindex csökkentéséért felelősek, másrészt a pajzsmirigy működésébe is bezavar, amely fontos szerepet tölt be az elhízásban. A fenti hormonok működésében beálló változások hatással vannak az illető étvágyára, illetve anyagcseréjére is.

Korábbi tanulmányok már arra is rámutattak, hogy a ftalátok hatására gyakran megnő a fiúk melle, termékenységi problémák jelentkezhetnek a férfiaknál, illetve alacsony súllyal történő születés is bekövetkezhet.

A mostani vizsgálatok során a szakemberek 204 hat és tizenhárom év közötti gyereknek mérték meg a DEHP-szintjét, akik közül 105-en számítottak elhízottnak és 99-en normál súlyúnak. Megfigyelték, hogy a magasabb testtömegindexszel rendelkezőknél a DEHP-szint is magasabb volt, mindez azonban nem volt összefüggésben a fizikai aktivitással, valamint a kalóriabevitellel.

Park úgy véli, a szülőkben tudatosítani kell, hogy a ftalátok szinte mindenütt jelen vannak, az ételben, a vízben, a nejlonszatyrokban, a csomagolópapírokban, a kozmetikai cikkekben, továbbá a játékokban is. A terhes nők, a koraszülöttek és a kisgyerekek különösen érzékenyek lehetnek erre a vegyületre, ezért rájuk fokozott figyelmet kell fordítani.

Johanna Congleton, a washingtoni Környezetvédelmi Munkacsoport tudósa azt javasolja, hogy aki csak teheti, kerülje a ftalátokkal való érintkezést, az ezeket használó gyártóknak pedig valamennyi termékükön fel kell tüntetni a vegyület jelenlétét.

A fenti vizsgálati eredményekről a szakemberek az Endokrin Társaság évente megrendezésre kerülő találkozóján számoltak be Houstonban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.