Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek

Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko -
óvoda rendelet cukor bölcsőde egészség közétkeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új közétkeztetési rendelet már a bölcsődékben is szabályozza a élelmiszereket azért, hogy a kicsik megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz. 

Ahogy a Life.hu is megírta, egy új, országos felmérés szerint az óvodák egy részében még mindig túl sok sós és cukros ételt adnak az apróságoknak. Ezért a szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet egyik legfontosabb eleme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal mérsékelni kell az előző évi mennyiséghez képest. Az étlapon pedig fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.

Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében" – mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így nemcsak a bölcsődékben, de akár otthon az édesanyák is használhatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.