Szilikon hüvelygyűrűvel védenék a rossz körülmények között élő nőket a HIV és a herpesz ellen

Forrás: FLOW PR -
szilikon herpesz nemi betegség hüvelygyűrű HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A San Diegó-i 55. Interscience Conference on Antimicrobial Agents konferencián arról számoltak be a kutatók, hogy sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, amely egyszerre képes humán immundeficiencia vírus és herpesz elleni gyógyszert bejuttatni a szervezetbe.

A szilikon hüvelygyűrű hidrofil molekulákat juttat be a szervezetbe, például tenofovirt, amely a HIV-1, a humán immundeficiencia vírus leggyakoribb törzse ellen fejti ki a hatását, valamint aciklovirt, amely a herpesz vírus ellen hat. A szakértők azt remélik, hogy a gyűrű előnyére szolgál majd azoknak a sérülékeny nőknek, akik a HIV és a nemi betegségek magas kockázatának vannak kitéve.

Olvasd el cikkünket egy férfiről, akinél az AIDS családi örökség volt.

A hüvelygyűrű létrehozásához felhasznált eszközt a francia Jean Monnet Egyetem vezetésével egy virológusokból, kémikusokból és egy szilikonmérnökből álló kutatócsoport fejlesztette ki.

A polimer anyagokból készült eszközökkel végzett szabályozott gyógyszerfelszabadítás elvét az 1960-as években dolgozták ki, és azóta is sikerrel alkalmazzák hüvelygyűrűkben hosszan ható szteroidok bevitelére a menopauza tüneteinek kezelésére, valamint fogamzásgátlásra. A sikeres gyűrű megtervezésének egyik problémáját a gyógyszer-permeábilitás jelentette.

A mostani gyűrű létrehozásának fő nehézsége az volt, hogy a szilikon hidrofób vegyület. A szakértők úgy kerülték meg ezt az akadályt, hogy egy hidrofil vegyületet adtak hozzá a szilikonhoz, amely lehetővé teszi a gyógyszer felszabadítását a tartályokból.

Forrás: FLOW PR

Meriam Memmi, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a gyűrűk némelyike akár 1,5-3,5 mg/nap koncentrációjú aciklovirt, és 3-5 mg/nap koncentrációjú tenofovirt képes felszabadítani akár 50 napig is. Ilyen dózisokkal megelőzhetők a vírusos nemi betegségek, például a HIV-1, a hepatitisz B és a herpesz. Az új eszköznek köszönhetően a szilikongyűrűk folyamatosan képesek felszabadítani hidrofil antivirális gyógyszereket hosszú ideig olyan koncentrációban, amely semlegesíteni tudja az ondóban jelen lévő vírusokat.

A kutatók most a klinikai vizsgálatokat tervezik, és azt remélik, hogy ezt követően megkezdődhet az eszköz olcsó tömeggyártása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.