Sikertörténet: 35 kilót fogyott, ma már fitneszmodellként versenyez Petra

életmódváltás egészség fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 27 éves Dávid Petra 180 fokos fordulattal hozta rendbe az életét és az egészségét. A fiatal lány ráadásul egyre nagyra törőbb célokat álmodott meg, így 35 kiló fogyás után már a második fitneszversenyére készül, mellette pedig az egészséges életmódról vezet blogot.

Hogyan éltél az életmódváltásod előtt?

Nagyon hedonista életmódot éltem, azt tettem és ettem, amihez épp kedvem volt. Ez lehet, hogy egy hízásra nem hajlamos lánynál nem okozott volna különösebben látványos különbséget, de sajnos nekem gyerekkorom óta fokozottan ügyelnem kellett – vagyis kellett volna– arra, hogy mit eszem, mert én, ha már csak ételre nézek, attól hízom. Sokat voltam barátokkal, akikkel gyorskajákat ettünk. Ráadásul az édességet is faltam, így igazából finomított szénhidrátok tömkelegével láttam el a szervezetemet. Buliztam, iszogattam, dohányoztam, semmit sem mozogtam. Gimnáziumban is, ha tehettem, az összes testnevelésórát elblicceltem.

Forrás: Dávid Petra

Többször megfogalmazódott benned az igény, hogy változtass?

Igazából mindig láttam azt, hogy lehetnék vékonyabb, elég sok megjegyzést is kaptam arra, hogy milyen szép lány lennék, ha lefogynék. Mindig próbálkoztam, pár havonta kitaláltam, hogy szeretnék lefogyni, diétázni. Elmentem, mondjuk futottam egyszer vagy kétszer, lementem edzeni, maximum egy hétig tartott a lelkesedésem, ugyanígy volt ez a diétával. Vettem egy fej salátát, hogy később kidobjam. Sokkal egyszerűbb nem csinálni semmit, venni egy pogácsát vagy egy sajtburgert, mintsem, hogy előre elkészítsen az ember mindent.

Végül mi döbbentett rá, hogy ez már nem mehet így tovább?

Nem felejtem el, mikor barátnőm megkérdezte, hogy a kutya végigkarmolta-e az oldalamat. Igazából a hízástól megpattant a bőr, és striáim lettek a csípőmön. A másik emlékem, amikor már egy hete nagyon fájt a térdem, a járás is nehézkesen ment, így elmentem az ortopédiára. Az orvos azt mondta, hogy kezdjek el mozogni, fogyjak le, mert az ízületeim túl nagy terhelésnek vannak kitéve. Magamban teljesen felháborodtam, sose gondoltam magam igazából túlsúlyosnak. Aztán egy párkapcsolat felbomlása volt az utolsó csepp a pohárban. Kezdetben a volt barátomnak akartam megmutatni, hogy igenis tudok jó nő lenni, majd egyre inkább átalakult a cél: végül csakis saját magam miatt küzdöttem.

Forrás: Dávid Petra, Fotó: Ajkai Dávid

Hány kiós voltál, amikor meghoztad a végső elhatározást?

Közel 90 kilós voltam ekkor.

Mi a fogyásod titka, mivel sikerült leadnod a kilókat?

Elkezdtem edzeni, először nagyon nehezemre esett, utáltam, de szépen lassan megszerettem a mozgást, a rendszert. Ahogy láttam magamon a változást, a fejlődést, ez még könnyebben ment. Elkezdtem tudatosabban táplálkozni, utánaolvastam a helyes étkezésnek, és 3 óránként ettem. Ami nagyon fontos, hogy végre megismerkedtem a zöldségekkel is, amiket korábban úgy kerültem, mintha méreg lenne számomra. Rengeteg ételt akkor kóstoltam meg először.

Voltak közben mélypontok?

Az emberek visszajelzése és a kép, amit a tükörben láttam, állandóan motivált. Pedig néha tényleg nagyon hezéz volt, főleg, amikor már a fitneszversenyre készültem. Mindennap ugyanazt enni, heti hatszor edzeni, nem engedni a csábításnak. Úgy főzni, hogy meg sem kóstolom, úgy menni étterembe, hogy én csak egy teát iszom. Érezni jobbnál jobb illatokat, de nem enni. Edzeni akkor is amikor fáradt vagyok, amikor nincs kedvem. De mint mindenért az életben, ezért is meg kell küzdeni, nem adják könnyen a jó alakot.

Petra edzőjével, Berkes Lászlóval Forrás: Dávid Petra

Hol tart most az egész folyamat?

Szeptemberben elmentem és beiratkoztam egy személyiedző-képzésre, és a fejembe vettem, hogy fitnesz- és bikinimodell szeretnék lenni. Így kerültem Berkes László edzőhöz, akivel imádom a közös munkát. Az ő vezetésével, segítségével készültem fel az első versenyemre. A versenysúlyom 52,5 kiló, vagyis nagyjából 35 kilót fogytam.

Hogyan változott meg az életed az életmódváltás miatt?

Az életem teljes egészében megváltozott. Lett benne egy rendszer, sokkal kiegyensúlyozottabb, rendszeresebb, összeszedett vagyok. Jó érzés tükörbe nézni. A megfelelő ételektől ráadásul minden bőrproblémám elmúlt.

Mik a távolabbi céljaid?

A következő versenyem május elsején lesz, így most az a legfontosabb, hogy ott a legjobb formámban versenyezhessek. Nyártól szeretném elkezdeni a munkát személyi edzőként is. Jó lenne másoknak is átadni a tudásomat, és elhitetni a hozzám hasonlókkal, hogy minden lehetséges. Ezenkívül van egy blogom, illetve online főzőműsorom, ezt a vonalat is szeretném erősíteni a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.