Dr. Papp Lajos szívsebész szerint a szívproblémákat az étkezéssel lehet megelőzni

Forrás: Shutterstock -
napraforgó koleszterin megelőzés liszt Dr. Papp Lajos élelmiszer szívsebész szívbetegség kukorica cukor szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Köztudott, hogy a szívbetegségek kialakulásában nagy szerepet játszik a felhalmozódott koleszterin. Ám dr. Papp Lajos szívsebész szerint ezt nemcsak úgy lehet orvosolni, ahogy az orvostudomány eddig gondolta. 

„Mi, orvosok a sok képzés, a hatalmas tudás felhalmozása és a hatalom miatt gyakran meglehetősen nagy egóval rendelkezünk, ami megnehezíti, hogy bevalljuk, ha tévedünk. Én most mindenki előtt készséggel elismerem, hogy tévedésben éltem” – idézi a Zöld Újság dr. Papp Lajos szívsebész szavait.

A szakember eddig azt hitte, hogy a szívbetegségeket a megemelkedett koleszterinszint okozza, amelyeket koleszterincsökkentő gyógyszerekkel lehet orvosolni. „Az elfogadott terápia koleszterincsökkentő gyógyszerek felírása és az előírt diéta, amely szigorúan korlátozza a zsírbevitelt. Az ezektől eltérő javaslatokat eretnekségnek ítélték. Pedig látjuk, ez nem működik! Ezek az ajánlások sem erkölcsileg, sem tudományosan nem védhetők. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a szívbetegség valódi oka az érfalak gyulladása. Ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs stroke. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben, és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását” – mondta dr. Papp Lajos.

A koleszterin felhalmozódása megelőzhető Forrás: Shutterstock

Ez a gyulladás pedig a szervezetbe bevitt méreganyagoktól alakul ki. A krónikus gyulladást meg lehet előzni azzal, ha kevesebb egészségtelen élelmiszert viszünk be a szervezetünkbe és kevesebb környezetszennyezésnek tesszük ki magunkat. Ilyen ételek például a fehér cukor, a fehér liszt, a szója, a kukorica és a napraforgó. „Ezek az ételek folyamatosan irritálják a szervezetet, amely képtelen meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez vezet” – fogalmazott a szívsebész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.