Vedd fel a harcot a PMS lelki tüneteivel!

Forrás: Shutterstock -
PMS premenstruációs szindróma premens2019 menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi az, ami havi rendszerességgel jelentkezik, nem tehetsz ellene semmit, számítasz rá, mégis váratlanul ér, miatta szinte teljesen kifordulsz önmagadból, bosszantó, de nem csak neked? Nos, ha a PMS-re gondoltál, akkor gratulálunk! A következőkben a PMS lelki tüneteiről és azok lehetséges feloldásáról olvashatsz.

Mi az a PMS?

A PMS nem más, mint a premenstruációs szindróma, amit a ciklusod előtt 1-2 héttel is érzékelhetsz, és egészen a vérzés kezdetéig tart. Számos testi és lelki tünete lehet a mellfeszüléstől kezdve az alhasi panaszokon át egészen a depresszióig. Nem minden nő tapasztalja, és nem mindenkinél jelentkezik ugyanúgy. A PMS fő oka a női hormonok (ösztrogén és progeszteron) szintjének menstruáció előtti természetes változása.

Számos testi és lelki tünete lehet a mellfeszüléstől kezdve az alhasi panaszokon át egészen a depresszióig Forrás: Shutterstock

A testi kellemetlenségeket talán könnyebb legyőzni, mint az érzelmi változásokat. Hiába tudod, hogy a hamarosan jelentkező havi vérzésed miatt vagy túlzottan ingerlékeny, az esetek többségében képtelen vagy az érzésnek megálljt parancsolni. De nézzük, konkrétan mivel is állunk szemben, mi nők!

A PMS leggyakoribb lelki tünetei:

  • koncentrációs nehézségek
  • stresszkezelési problémák
  • ingerlékenység
  • lehangoltság
  • depresszív lelkiállapot

Mivel enyhítheted?

Rengeteget számít a környezeted hozzáállása. Nagy segítség, ha a családod, párod ebben a rövid, ám igen impulzív időszakodban próbál téged tehermentesíteni, és megértőbben áll hozzád. Te is tehetsz azért, hogy ne viseljen meg a kelleténél jobban a PMS pár napja: nézz a naptárra, és emlékeztesd magad, hogy a hirtelen megváltozott érzelmi és lelki állapotodnak mi az igazi oka. Azzal, hogy tudatosítod, hogy csupán a hormonok játszanak veled, némiképp könnyebb lesz felülemelkedned az ingerlékenységeden, és máris jobban kezeled majd a stresszesebb szituációkat. A magaddal szembeni elvárásokat is érdemes lecsökkentened, valamint pihenj többet.

Ha tudatosítod, hogy csupán a hormonok játszanak veled, némiképp könnyebb lesz felülemelkedned az ingerlékenységeden Forrás: Shutterstock

Ezek mellett próbálj egészségesebben étkezni – legyen kevesebb a sós, illetve adalékanyagokat tartalmazó étel, több a zöldség és gyümölcs –, kerüld a koffeint és növeld a folyadékbevitelt, lehetőleg víz formájában. Továbbá szedhetsz magnéziumot, kalciumot, E- és B-vitamint is. Ezek együtt mind segítenek, hogy a kellemetlen érzelmi tünetek enyhébb formában jelentkezzenek.

A lehangoltság és a depressziós gondolatok jelentkezésekor érdemes pozitív érzetet keltő tevékenységekbe fognod. Ilyen lehet például a testmozgás, ami endorfint, azaz boldogsághormont termel, a meditáció, vagy egy kellemes adag adrenalinnal járó élmény. Ha szélsőségesen letargikus állapot jellemez a menstruációt megelőző időszakban, úgy érdemes akár pszichológus segítségét is kérned.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.