Szexuális felvilágosítás másként, avagy ne a pornó mondja meg, hogyan kellene csinálni

Forrás: Shutterstock -
pornó szex szülő pornófilm szexuális felvilágosítás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szexről nehezen beszélünk nyíltan: mindenki csinálja, de senki sem érzi úgy, hogy az ő felelőssége hatékonyan felhívni rá a figyelmet, hogyan is kell rendesen csinálni. Legfőképp a szülők számára jelent a szex tabu témát, hiszen ha nem beszélnek róla, akkor a gyerek sem fog rá gondolni, sőt! A 30-40-es korosztály nagytöbbsége csak az iskolai „szűzen házasodj" típusú felvilágosító órákból és/ vagy a pornófilmekből tehetett szert némi tudásra.

Jelenleg az egyik legnagyobb probléma, hogy senki sem érzi teljesen magáénak a szexuális felvilágosítás témáját.

A gyerekek egyre korábban érnek, egyre korábban találkoznak szexualizált tartalmakkal, miközben a szülők többsége az iskolai felvilágosításra vár, kerüli a kínos témát. Az iskolában a tanárok szintén kínosnak tartják azt, mikor a szexről kell beszélniük a gyerekekkel, így a felvilágosítás általában kimerül a kis nemibetegség-határozó 45 perces ismertetésével, vagy a Néma sikoly levetítésével. Ezzel nemcsak a célt hibázzák el, de plusz félelmeket és görcsöket is ültetnek a gyerekekbe. Így nem marad más, minthogy a fiatalok egymás között osztják meg - sokszor az interneten fellelt - kétes hitelességű információikat, ami, lássuk be, nem a legbiztosabb módja sem a védekezésnek, sem a szeretkezés művészetének. Ám gyakran maradnak a pornófilmek, amelyeknek köztudottan nem sok köze van a realitáshoz. A szakszerű segítségre tehát egyértelműen nagy szükség van: mindegyik fél csak halogatja és a másikra vár, miközben megint felnő egy generáció félinformációkkal és szorongással teli szexuális tanulóévekkel.

A gyerekek egyre korábban érnek, egyre korábban találkoznak szexualizált tartalmakkal Forrás: Shutterstock

A hatékony szex-edukáció titka

A szexuális felvilágosítás terén jelentkező égető hiányt igyekszik betölteni a POME youth marketing ügynökség kezdeményezése, a Tudd, hogy értsd kampány is, amit immár hat éve rendeznek meg. Az iskolákban feszengés nélkül, interaktív módon válaszolják meg a diákokban felmerült valós kérdéseket és eloszlatják a fejükben élő tévhiteket. A tanárok felkészülését Zách Anita segíti egy oktatási segédanyag összeállításával. A pszichológusnak már nagy tapasztalata van a fiatalok szexuális felvilágosítását érintő kérdésekben, a segédanyaggal pedig a tanárok válláról is leveszi az anyaggyűjtés terhét, ami a pedagógusok túlterheltsége miatt nagy segítség.

Ha két ember annyira szereti egymást, hogy legszívesebben a másik bőrébe bújnának, nos, akkor fognak szeretkezni, hiszen így tudnak egymáshoz a lehető legközelebb kerülni.

A Tudd, hogy értsd kampány szervezésében az iskolákban feszengés nélkül, interaktív módon válaszolják meg a diákokban felmerült valós kérdéseket Forrás: Shutterstock

A rossz szokásokon és gyakorlatokon nehéz változtatni, ezt mindannyian tudjuk. Ráadásul sok időt és energiát igényel elszakadni a régi sémáktól, ezért pedagósusként ne féljünk segítséget kérni, ha elakadunk ezekben a kérdésekben. Szülőként pedig érezzük mi is fontosnak a felvilágosítás témáját, próbáljunk nyitottan és fesztelenül állni ehhez a témához, és megbeszélni a gyerekkel. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy a következő generáció is felkészületlenül vágjon bele a szexuális életébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.