felkészülés premens2020 babavárás kisokos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden pár életében mérföldkő a családalapítás. Annak érdekében, hogy a babavárás meghitt és stresszmentes legyen, nem árt már a fogantatás előtti időben felkészíteni a leendő kismama testét és lelkét.

A családalapítás minden pár életében a legizgalmasabb időszak. Ha már megérett a család bővítésének gondolata, lelkileg nagy valószínűséggel készen állunk a babavárásra. De vajon a testünk is így érzi? Mielőtt belevágnánk a babaprojektbe, van néhány fontos lépés, amit nem árt szem előtt tartani.

Fogamzásgátlót le, vitaminra és nyomelemre fel!

Ha kisbabát szeretnénk, az első dolog, amit tenni kell, hogy abbahagyjuk a fogamzásgátló szerek, módszerek használatát. Ha elhagyjuk a különböző fogamzásgátlókat és egészségesek vagyunk, nagy valószínűséggel gyorsan összejöhet a baba. A fogamzásgátló elhagyásával egyidőben fontos, hogy elkezdjük a vitaminok és létfontosságú nyomelemek, mint például a vas szedését. A nők és férfiak esetében is fontos a fokozott vitaminbevitel.

Fontos a megfelelő vas bevitele szervezetünkbe Forrás: Shutterstock

Vizsgálatok

Akkor is érdemes szakemberhez fordulni a babaprojekt előtt, ha teljesen egészségesek vagyunk. Laboratóriumi és nőgyógyászati vizsgálatok segítenek megállapítani, van-e bármilyen rejtett vagy eddig nem ismert betegség, ami esetleg megnehezítheti a teherbeesést.
Rendszertelen ciklus esetében mindenképpen kérjük szakorvos segítségét!

Változtass az életmódodon

Amikor egy pár eldönti, hogy kisbabát szeretnének, nem elég az elhatározás. Életünk egyik legfontosabb szakaszához érkezünk. Ahhoz, hogy meilőbb megfoganjon a baba, minden zavaró és gátló tényezőt ki kell iktatnunk az életünkből. A babavárás előtt is fontos, hogy kerüljük a stresszhelyzeteket, a túlhajszoltságot, a túlzott idegeskedést.
Mondjunk le a káros szenvedélyekről is: kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást, valamint a hajnalig tartó kimaradásoktól ugyancsak tartózkodjunk ebben az időszakban. Ha sokat kávézunk, nem árt napi limitet felállítani, mert a túlzott koffeinfogyasztás sem tesz jót.

Próbáljunk meg minél többet pihenni, relaxálni és kikapcsolódni.


Ha eddig sportoltunk, ezután se mondjunk le róla, de akkor is iktassunk be heti néhány alkalommal testedzést, ha eddig nem mozogtunk. A rendszeres, nem megerőltető sport elősegítheti az eredményes fogantatást.
Váltsuk le a kemikáliákat tartalmazó szereket és törekedjünk arra, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból készülő dolgokat használjunk: arckrémek, mosószerek, tisztítószerek esetén is fontos, hogy minél kímélőbb szereket válasszunk.
Ahhoz, hogy egészséges testben foganhasson meg a kisbaba, az étkezésünkre is fokozottan oda kell figyelnünk. Fogyasszunk cukor nélküli, tartósítószer-mentes és teljes kiőrlésű élelmiszereket, kerüljük a fehér liszt használatát. Ne igyunk cukros üdítőket, viszont együnk sok gyümölcsöt és zöldséget.
Ha a leendő kismamán van egy kis súlyfelesleg, nem árt attól is megszabadulni még a babavárás előtti időszakban.

Űzzük el a stresszt életünkből, próbáljunk meg minél többet pihenni, relaxálni Forrás: Shutterstock

Párkapcsolat

Ahhoz, hogy harmonikus családba érkezhessen a kisbaba, a pároknak is teljes harmóniában kell lenniük. A rohanó világban sajnos kevés idő marad a romantikára, az együtt eltöltött minőségi időre. Használjuk ki ezt az időszakot és figyeljünk jobban egymásra. Szervezzünk meghitt, közös estéket, amikor jól esik összebújni és kényeztetni egymást.

Naptármódszer

Vannak olyan párok, akik a sorsra bízzák a baba fogantatását, de akadnak olyanok is, akik irányítottan szeretnének teherbe esni. Számukra az egyik legjobb módszer, ha menstruációs naptárt vezetnek, feltéve, ha rendszeres a menzesz. Ezzel a módszerrel az is gyorsan kiderül, ha cikluszavarral küzdünk, ilyenkor először azt kell rendezni. Vannak olyan hölgyek, akik viszont pontosan tudják, mikor van ovulációjuk: ha az ovuláció napján vagy annak környékén bújunk össze, nagyobb az esélye a fogantatásnak.

Fontos! Ha nem jön össze az első hónapokban a kisbaba, nem szabad elkeseredni. Szakorvosok szerint a teljesen egészséges párok esetében sem ritka, hogy akár egy évet is várnak a fogantatásra.Viszont ha több mint egy évig próbálkozunk sikertelenül, akkor már nem árt, ha szakemberhez fordulunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.