A menstruációd előtt nálatok is gyakoribbak a veszekedések?

Forrás: Shutterstock -
menstruáció vérzés premens2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ingerlékenység, kiborulás, sírás – ezek a tipikus női hiszti tünetei, mondják sokszor a férfiak, amikor a párjuknál a fentieket tapasztalják. Pedig általában mindez nem holmi előre kieszelt dráma, hanem a hormonok játéka, melynek következményeitől, azaz a PMS tüneteitől a nők legalább annyira szenvednek, mint a férfiak.

Sárkány vagy királylány?

Már megint a hiszti! Már megint a veszekedés! Már megint nem jó semmi! – forgatják sokszor a szemüket a férfiak, amikor a menstruációt megelőző időszakban a párjuk kedélyállapota megváltozik. Hirtelen eltűnik a mosolygós, kedves, bújós királylány és váratlanul egy zsémbes, kiállhatatlan satrafa ront be dúlva-fúlva az eddig harmonikus párkapcsolatba. Úgy ismétlődik hónapról hónapra mindez, akár valami átok: ha a Hold egy bizonyos fázisba ér, akkor a hercegnőből tűzokádó sárkány válik, aki felforgatja mindenki életét. Ismerős a mese? Akkor valószínűleg a ti párkapcsolatotokat is a PMS, azaz a premenstruációs szindróma keseríti meg.

A PMS nem csupán a férfiak életének megrontója

A menstruációt megelőző héten a nők kifejezetten érzékenyek, ezért ilyenkor bizony megszaporodnak a viták, a sértődések és – minden különösebb ok nélkül – gyakran fulladhat sírásba a legártatlanabbul induló beszélgetés is. Máskor az érzékenység helyett az ingerlékenység lép a porondra, ilyenkor aztán a gyengébb nem képviselői egy terminátort megszégyenítő vehemenciával képesek bárkivel konfrontálódni. Ez pedig nem tesz jót egyetlen párkapcsolatnak sem.

A menstruációt megelőző héten a nők kifejezetten érzékenyek, ezért ilyenkor bizony megszaporodnak a viták Forrás: Shutterstock

Egyes férfiak ilyenkor lekezelően legyintenek, és nem veszik fel a kesztyűt, míg mások bőszen – és egyébként teljesen hiábavalóan – vitába szállnak a párjukkal, míg a harmadik típus inkább a sarokból dobálja a bonbonokat a felbőszült asszonynak, hátha néhány kocka csokitól csillapodik a vihar...
Arra azonban nagyon kevesen gondolnak, hogy ebben az időszakban nem csupán a pasik szenvednek ezektől a megnyilvánulásoktól, hanem bizony maguk a nők is. Hiszen bennük zajlanak le azok a hormonális változások, amelyek testi és pszichés tüneteket egyaránt képesek produkálni. Nem elég a menstruáció előtti napokban megküzdeniük az alhasi görcsökkel, mellfeszüléssel vagy a migrénnel – ezek már önmagukban is negatívan befolyásolják a közérzetet –, de emellé sok esetben párosul a megmagyarázhatatlan szorongás, frusztráció vagy akár búskomorság. A PMS tehát nem csupán a férfiak szerint fárasztó hisztéria, nem egy beképzelt dolog, hanem olyan tünetegyüttes, amelytől a nők nagy része ténylegesen szenved a menzeszt megelőző időszakban.

Csiribí-csiribá...?

Jó lenne hinni, hogy a felbőszült sárkányt egyetlen suhintással királylánnyá változtathatjuk, ilyen varázspálca azonban nem létezik. Léteznek azonban egyéb módszerek, amelyekkel enyhíthetjük a PMS okozta panaszokat és így sokkal kiegyensúlyozottabbá válhat nem csupán a pár női tagja, de bizony az egész kapcsolat. Ráadásul nem kell azonnal hormonkezelésekre vagy szintetikus anyagokra gondolni, ha enyhülést akarunk találni a premenstruációs szindróma kellemetlenségeire, mert az életmódbeli változtatások és bizonyos gyógynövények – például a barátcserje – segítséget nyújthatnak ebben az időszakban. Ha tehát már nehezen viseljük el a minden hónapban újra és újra ránk törő rosszkedvet, érdemes megoldás után kutatnunk, hiszen ahogyan a mesék birodalmában minden jóra fordul egyszer, úgy a való életben is találhatunk olyan „csodaszert", amely ha nem is azonnal és véglegesen szünteti meg az összes gondunkat, de legalább enyhítheti a PMS okozta tüneteket, és ezzel harmonikusabbá teheti a párkapcsolatunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.