Ezeket a zöldségeket fogyaszd a tél utolsó heteiben

Forrás: Shutterstock -
zöldségek magazin egészség tél szezonális alapanyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zöldség- és gyümölcsvásárláskor érdemes mindig az adott évszakra jellemző fajtákat választani. Bár a boltok polcain manapság már egész évben megtalálhatóak a tavaszi, nyári, őszi, téli árucikkek, mégis jobban járunk, ha a szezonálisak mellett döntünk.

Az adott évszaknak megfelelő, helyi zöldségek és gyümölcsök frissebbek, vitaminban és tápértékben gazdagabbak, mivel nem utaznak több ezer kilométert, arról nem is beszélve, hogy így a helyi termelőket is támogatjuk.
Igaz, két hét múlva hivatalosan beköszönt a tavasz, ám még most sem késő falatozni a tél legegészségesebb zöldségeiből.

Káposzta


Ki gondolná, hogy az eredetileg Ázsiából származó, de mára már az egész világot meghódító káposzta kész csodaszer. A káposzta igazi C-vitamin bomba, így kiválóan erősíti az immunrendszert, ami a téli hónapokban nagyon jól jön. Magas aminosav tartalma miatt hatásosan csökkenti a gyulladásokat, kezeli a gyomorfekélyt, de a benne található antioxidánsoknak köszönhetően felveszi a harcot a bőr öregedésének látható jeleivel is. Kalóriatartalma alacsony, így előszeretettel alkalmazzák különféle diétákban, de egyes kutatások szerint – a lila változat – az Alzheimer-kór megelőzésére is alkalmas.

A káposzta igazi C-vitamin bomba, így kiválóan erősíti az immunrendszert Forrás: Shutterstock

Fekete retek


A fekete retek szintén egy olyan téli növény, amelyet bár a modern háziasszonyok kevésbé kedvelnek, mégis érdemes beiktatni a hideg hónapok étrendjébe, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. A fekete retket már az ókori Egyiptomban is előszeretettel fogyasztották illetve gyógyításra is alkalmazták. Nálunk késő ősztől kapható és a téli időszakban remek A-, B-, C- és E-vitamin forrás. Emellett vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz. A fekete retek kiválóan alkalmazható köhögés, orrdugulás, torokfájás esetén, jó hatással van az emésztésre, erősíti a májat valamint vízhajtó és méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A fekete retek tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal Forrás: Shutterstock

Sütőtök


Ez a narancssárga finomság igazi csemege a téli hónapokban. Amellett azonban, hogy rengeteg ízletes étel készíthető belőle – levesek, sütemények, pürék, krémek -, gyógyító ereje sem elhanyagolható. Magas A-, B-, C-vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő, a benne található béta-karotin a látás éber őre, míg magas antioxidáns tartalma kiválóan ellensúlyozza a szabad gyökök káros hatásait. Ráadásul nemcsak a húsa kész vitaminbomba, de a magja is igen értékes a fitoösztrogéneknek köszönhetően, sőt egyes kutatások szerint, a tökmagban található egyéb anyagok enyhíthetik az álmatlanságot, sőt a depresszió tüneteit is.

Amellett, hogy rengeteg ízletes étel készíthető a sütőtökből, gyógyító ereje sem elhanyagolható Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.