Súlyos szövődménye lehet a gyerekeknél a Covidnak: ezekre kell odafigyelni

Forrás: Shutterstock -
sokszervi gyulladás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus első hullámában még úgy tudtuk, a gyerekekre nem veszélyes a fertőzés, mára, a harmadik hullám idejére azonban kiderült, súlyos, elhúzódó problémákat okozhat náluk is. 

Bár a koronavírus fertőzést a legtöbb gyerek valóban megússza enyhe tünetekkel, előfordulhat, hogy később szövődményként 2-4 hét múlva PIMS, azaz a sokszervi gyulladás lép fel náluk, amely kórházi kezelést igényel.

„Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek nem egészséges, például keveset játszik, hamar leül pihenni vagy kivörösödik, bevérzik a szeme, ízületi fájdalmai vannak, hasfájásra panaszkodik, begyullad a kötőhártyája, makacs láza van, megduzzadnak a nyakán a nyirokcsomók, bőrkiütés jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a háziorvost" – nyilatkozta a Ripostnak dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának osztályvezető főorvosa, és hozzátette, a sokszervi gyulladás előrehaladtával ugyanis szaporodnak és súlyosbodhatnak a tünetek, ha pedig későn ismerik fel a betegséget, az légzési elégtelenséget, szív- és vérnyomásproblémákat okozhat.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.