Tippek a ciklus rendezésére - A hormonzavar nehezítheti a teherbeesést

Forrás: Shutterstock -
hormonzavar teherbeesés termékenység premens2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők hormonháztartása rendkívül összetett és érzékeny. Ha valami nem stimmel, az számos egyéb dologra is kihat, ezért is érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a hormonrendszer egészséges, vagy megváltozott működését érzékenyen jelző menstruációs ciklusra: hiszen a szabályos ciklus a fogantatásnak is alapfeltétele.

A menstruáció egy nagyon összetett és bonyolult folyamat végeredménye. Ideális esetben pontosan kiszámítható, mikor érnek el bennünket azok a bizonyos nehéz napok. Normális esetben két menstruáció között – a vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig - 28 nap telik el. Ez persze alkattól függően mutathat eltéréseket, így akinek 21-35 napos a ciklusa, annak sincs miért aggódnia. A 21 napnál gyakrabban, a 35 napnál ritkábban, illetve a teljesen szabálytalanul jelentkező vérzés azonban problémákra utalhat.

A cikluszavar okai

A nők hormonháztartását, a ciklus hosszát, rendszerességét számos tényező befolyásolhatja. Az elhízás vagy éppen a jelenetős fogyás, bizonyos gyógyszerek szedése, erősebb fizikai igénybevétel, étkezési zavarok, mint például az anorexia vagy a bulimia, szervi rendellenességek, mint a mióma, a polip, a policisztás ovárium szindróma, az inzulinrezisztencia, sőt a depresszió is hozzájárulhat a hormonháztartás egyensúlyának felborulásához. Ide kell sorolnunk a stresszt is, ami a modern kor népbetegsége, ráadásul a koronavírus-járvány és a karantén idején még több ember életében megjelent.

A 21 napnál gyakrabban, a 35 napnál ritkábban, illetve a teljesen szabálytalanul jelentkező vérzés problémákra utalhat Forrás: Shutterstock

A cikluszavar kezelése

A ciklus ismétlődő folyamatát hormonok összehangolt, többszintű működése szabályozza. A központi szabályozást az agyban termelődő hormonok végzik. Ezek felelősek a menstruációs ciklust „vezénylő" és a megtermékenyülést is segítő nemi hormonok, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron), valamint az anyasági hormon (prolaktin) összehangolt működéséért. A hormonháztartás zavara tehát nehezítheti a megtermékenyülést, akár meddőséget, vetélést is okozhat.

Menstruációs zavarok esetén mindenképpen fel kell keresni egy nőgyógyászt, aki várhatóan vérvételre, esetleg endokrinológushoz fog küldeni, és az eredmény ismeretében kezdi el a kezelést, ami lehet hormonális gyógyszer, vagy szervi rendellenesség esetén műtétre is sor kerülhet. A hormonháztartás kezelésében sokat segíthet az életmódváltás (rendszeres sport, diéta, valamint a stressz csökkentése), de hasznosak lehetnek a hormonmentes gyógynövénykészítmények is. Például a barátcserje-kivonatot tartalmazó, ellenőrzött minőségű készítmények nemcsak a menstruációt megelőző panaszok (PMS) enyhítésére, hanem a cikluszavarok kezelésére is alkalmasak lehetnek, hiszen a gyógynövényben lévő hatóanyagok pozitívan befolyásolják a női hormonrendszer működését.

Menstruációs zavarok esetén mindenképpen fel kell keresni egy nőgyógyászt Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.