Most kiderül: Ez a különbség a folyás és a méhnyák között

Forrás: Shutterstock -
folyás hüvely méhnyaknyák magazin női ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhnyaknyák egy váladék, nedvesség, amit a nők a hüvelyükben éreznek. Ez a női szervezet egyik legtermészetesebb jelensége, hiszen ez nem egy kóros állapot.

Nem kell megijedned, ha a peteérésed környékén egy sűrű, áttetsző, nyúlós nyák jelenik meg a hüvelyedben. Ez a váladék kulcsfontosságú szerepet tölt be a teherbeeséskor, az állagát tekintve pedig meghatározza egy nő ciklusának termékeny napjait.

A méhnyak mirigyei választják ki a méhnyaknyákot. A nyák termelődéséért pedig az ösztrogén hormon a felelős. A méhnyaknyák sűrűsége és mennyisége a menstruációs ciklustól függően változik.

A nyák a felelős a spermiumok életben maradásáért. Ha egy nő nem a termékeny időszakát éli, akkor a hüvely környezete savas. A ragacsos, nem termékeny típusú nyák nem a spermiumok barátja, mivel így nem tudnak mivel táplálkozni, és nem tudnak benne rendesen mozogni. Emiatt pár órát követően elpusztulnak. Viszont ha a termékeny időszakról beszélünk, amikor a nyák nyúlós, ilyenkor a spermiumok könnyedén bejutnak a méhnyakon át a méhbe és a petevezetékbe. A spermiumok tápláléka a termékeny nyák, és a méhnyakban várják meg az ovulációt, így akár 5 napig is képesek életben maradni a női testben.

A méhnyaknyák sűrűsége és mennyisége a menstruációs ciklustól függően változik Forrás: Shutterstock

A méhnyaknyák minden hónapban 5-8 napon keresztül termelődik a hüvelyben. A hüvely kémhatása enyhén savas, ez pedig rosszul hat a spermiumokra, így azok néhány órán belül életképtelenekké válnak és elpusztulnak. Ezzel szemben a termékeny méhnyaknyák lúgos hatású, ezáltal pedig megvédi a spermiumokat, aminek köszönhetően azok 3-5 napig képesek a női szervezetben az életben maradásra.

A méhnyaknyák olyan közeget biztosít a hímivarsejtek számára, amelyben könnyedén a megfelelő irányba tudnak úszni, hogy időben találkozzanak a petevezetékben lévő petesejttel.

A nyáknak négy típusát különböztetjük meg:

Az első típusba tartozik a legkevésbé termékeny. A menstruációt követően termelődik a legkevesebb méhnyaknyák. Előfordulhat, hogy ilyenkor nem is termelődik semmilyen váladék, ezért ebben a szakaszban van a legkisebb esélye a teherbeesésnek.

Előfordulhat, hogy ilyenkor nem is termelődik semmilyen váladék, ezért ebben a szakaszban van a legkisebb esélye a teherbeesésnek Forrás: Shutterstock

A második típus az alacsony termékenység, aminek a jele, hogy a menstruáció végét követően híg, világos, fehér színű váladékozás jelenik meg. Megindul a 2. típusú méhnyaknyák termelése, azonban a teherbeesés esélye ilyenkor is elég alacsony.

A harmadik típusa magas termékenység: ahogy a petesejted kezd megérni, a szervezet elkezdi a harmadik típusú méhnyaknyák termelését. Ez a sűrűbb váladék krémes, fehéres, sárgás színű és ragacsos az állaga. Ez az előjele a legtermékenyebb időszakunknak.

A négyes típus a legtermékenyebb, hiszen a szervezet felkészül az ovulációra és ekkor termeli a legtöbb méhnyaknyákot. A négyes típusú váladék átlátszó színű és nyúlós, a nyers tojásferhérjéhez hasonlíthatjuk. A teherbeesés esélye ilyenkor kétszer háromszor akkora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.