Tippek a tél végi levertség leküzdésére

Forrás: Shutterstock -
levertség remotiv2022 tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hidegebb hónapok végéhez közeledve egyre nehezebben viseljük a sötétséget és a zord időjárást, lelkünk fokozottabban vágyik a közelgő tavasz szépségeire. Arról ábrándozunk, hogy hamarosan viszontlátjuk a zöldellő fákat, újra melegen süt majd a nap, és ismét hordhatjuk a színes, lenge ruháinkat. Ám amennyire kellemes ez a közelgő jövőkép, a változáshoz való alkalmazkodás nem mindig egyszerű. Az átmenet a télből a tavaszba sokaknál okoz olyan tüneteket, amelyeket csak kellő odafigyeléssel lehet elkerülni, csökkenteni. Nézzünk néhány hasznos tippet.

Még több természet!

Télen is jó ötlet a szabadban csavarogni, a tavasz pedig még nagyobb szabadságot biztosít e téren számunkra. Érdemes minél több időt a természetben töltenünk, ettől ugyanis gördülékenyebb lehet az akklimatizálódás, ráadásul energiával is feltöltődünk.

Érdemes minél több időt a természetben töltenünk. Forrás: Shutterstock

Ha rendszeresen a szabadban sportolunk, garantáltan jobb lesz a közérzetünk és az állóképességünk is.

Még több vitamin!

A tavaszi fáradtságot nem igazán lehet elkerülni, de a tünetek mérsékelhetők. Sok esetben az okozza a fáradékonyságot, levertséget, depresszióhoz hasonló lelkiállapotot, hogy az előző nyáron feltöltött vitaminraktáraink kimerülőben vannak. De nemcsak a vitaminhiány okolható ilyenkor a tünetekért, hanem a gyakran váltakozó magas-alacsony légnyomású frontok is, amit az emberi szervezet nem mindig visel jól, így a hangulatváltozáshoz fejfájás, keringési zavarok és alvásproblémák is társulhatnak. És bár nincs titkos recept mindezekre, annyi biztos, hogy magas vitamin- és antioxidáns-tartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint fokozott folyadékbevitellel csökkenthetjük a probléma mértékét.

Külső-belső méregtelenítés

A méregtelenítésre jó megoldás lehet a pár napos böjt, de előtte mindenképp érdemes konzultálnunk táplálkozási szakemberrel is, nehogy a diétánk káros koplalássá váljon. Ha a léböjtnél szelídebb megoldásra törekszünk, akkor egy-egy zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatása is hatékony lehet. Emellett javasolt a cukros élelmiszerek, valamint a zsíros, nehéz ételek mellőzése is.

Kiegészítésképpen heti 1-2 szaunázással is felturbózhatjuk testünk tisztulási folyamatait, sőt bizonyos illóolajok alkalmazásával lelkileg is regenerálhatjuk magunkat. A levendula, citromfű, narancs, tömjén és borsmenta olaja nyugtat, ellazítja a testet és az elmét, emellett pedig számos pozitív élettani hatása is van, ami miatt érdemes alkalmaznunk ezeket.

Heti 1-2 szaunázással is felturbózhatjuk testünk tisztulási folyamatait. Forrás: Shutterstock

Végül, de nem utolsósorban mindenképp pótolni kell a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat: tavasszal különösen a D-, az E-, a K-, a B6- és a C-vitamin-bevitelre érdemes odafigyelnünk. A vitaminokon kívül pedig akad egy-két olyan gyógynövényes készítmény is, ami segít átvészelni a tavaszi fáradtság időszakát. Ha ezeket mind bevetjük, várhatóan nem fogjuk megszenvedni az évszakváltást.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.