daganatos betegségek Peták István daganat orvosi kezelés magyar innováció innováció rákbetegség mesterséges intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar fejlesztésű szoftver megmutatja, hogy az egyes betegek számára melyik terápia a leghatékonyabb. 

A magyar fejlesztésű szoftvert az orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is dicsérte a Masters of Digital-konferencia megnyitóján: szerinte a magyar cég, az Oncompass Medicine az egyik legígéretesebb tudományos áttörés kifejlesztője.

Peták István, a vállalkozás egyik alapítója és tudományos igazgatója a Ripost 7-nek beszélt új, a dubaji világkiállításon is bemutatott magyar fejlesztésű MI-ről. Elmondta, hogy hét évvel ezelőtt vette fel orvosi csapatába az első informatikusokat, matematikusokat és fizikusokat azzal a céllal, hogy közösen feltörjék a rák kódját. Ez nem egyszerű hiszen ma már 723 rákgént ismernek, és mindegyiken belül több ezer mutáció lehet, nem beszélve arról, hogy a rosszindulatú daganatot akár 4-5 génhiba is okozhatja egyszerre.

Dr. Peták István Forrás: Karé András

„Egy olyan kalkulátort fejlesztettünk ki, amely a jelenleg elérhető 170-féle rákgyógyszer közül kiválasztja az adott beteg számára a személyre szabott kezelést" – oszttotta meg kutatási eredményeiket a Ripost7-tel Peták István, aki azt is elmondta, hogy az Oncompass kalkulátorába 10 ezer rákbeteg orvosi, genetikai és molekuláris biológiai adatait táplálták be, és ezek diagnosztikai eredményeit elemezve, egy tudósokból és orvosokból álló csapat „tanította meg" a szoftvert az orvostudomány több mint 20 ezer összefüggésére.

„Megmutattuk, hogyan lehet személyre szabott terápiát nyújtó gépeket tervezni. Ezt a módszert mindenütt alkalmazni kellene. Ez a jövő, és az az én álmom, hogy az új digitális egészségügyi eszközöket minél gyorsabban el lehessen juttatni Európa minden betegéhez" − fogalmazott Peták István, az Oncompass Medicine tudoményos igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.