Döbbenetes: Akár az életünkbe is kerülhet, ha túl forrón isszuk a kávét

Forrás: Shutterstock -
kutatás tea rák kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint tűzforró italok rendszeres fogyasztása esetén jóval nagyobb a torokrák kialakulásának kockázata.

A brit kutatáshoz több mint félmillió ember szokásait vizsgálták a tudósok. A felmérésben résztvevőktől többek között azt kérdezték, hogy a kávét vagy a teát részesítik inkább előnyben, továbbá, hogy azokat „melegen", „forrón" vagy „nagyon forrón" fogyasztják.

Mint kiderült, a halálos betegség kialakulásában fontos tényező, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztják az italokat: a meleg italt fogyasztóknál 2,7-szer, a forró italok kedvelőinél 5,5-szer, a nagyon forrót kedvelőknél pedig 4,1-szer nagyobb az esélye a torokrák kialakulásának.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hány csésze növelheti jobban a kockázatot.

Döbbenetes: Akár az életünkbe is kerülhet, ha túl forrón isszuk a kávét Forrás: Shutterstock

"A hőmérséklet miatti sérülés a legvalószínűbb hipotézis, ami megmagyarázza az eredményeket még azoknál is, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét: a tea ugyanis ugyanolyan károkat képes okozni a nyelőcsőben" – magyarázta a kutatásért felelős egyik szakember, dr. Stephen Burgess.

A professzor hozzátette: kutatásuk azt bizonyítja, hogy önmagában a kávéfogyasztás semleges hatással van a gyakori rákos megbetegedések kockázatára, a túl magas hőmérsékletű folyadék fogyasztása azonban károsíthatják a nyelőcsövet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.