Döbbenetes: Akár az életünkbe is kerülhet, ha túl forrón isszuk a kávét

Forrás: Shutterstock -
kutatás tea rák kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint tűzforró italok rendszeres fogyasztása esetén jóval nagyobb a torokrák kialakulásának kockázata.

A brit kutatáshoz több mint félmillió ember szokásait vizsgálták a tudósok. A felmérésben résztvevőktől többek között azt kérdezték, hogy a kávét vagy a teát részesítik inkább előnyben, továbbá, hogy azokat „melegen", „forrón" vagy „nagyon forrón" fogyasztják.

Mint kiderült, a halálos betegség kialakulásában fontos tényező, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztják az italokat: a meleg italt fogyasztóknál 2,7-szer, a forró italok kedvelőinél 5,5-szer, a nagyon forrót kedvelőknél pedig 4,1-szer nagyobb az esélye a torokrák kialakulásának.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hány csésze növelheti jobban a kockázatot.

Döbbenetes: Akár az életünkbe is kerülhet, ha túl forrón isszuk a kávét Forrás: Shutterstock

"A hőmérséklet miatti sérülés a legvalószínűbb hipotézis, ami megmagyarázza az eredményeket még azoknál is, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét: a tea ugyanis ugyanolyan károkat képes okozni a nyelőcsőben" – magyarázta a kutatásért felelős egyik szakember, dr. Stephen Burgess.

A professzor hozzátette: kutatásuk azt bizonyítja, hogy önmagában a kávéfogyasztás semleges hatással van a gyakori rákos megbetegedések kockázatára, a túl magas hőmérsékletű folyadék fogyasztása azonban károsíthatják a nyelőcsövet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.