Egy árulkodó hang, ami a gyilkos szívbetegség jele lehet: elalvás előtt kell odafigyelni

Forrás: Shutterstock/ -
szívkoszorúér szívbetegség professzor koszorúér betegség dobogás
A szívbetegségek ismert jelei mellett érdemes figyelnünk a testünk egyéb jelzésére is, ami szintén utalhat a problémára. 

A koszorúér-betegség vagy iszkémiás szívbetegség akkor fordul elő, ha a szívünk vérellátása nem megfelelő, ami az erek szűkületéből vagy elzáródásából is adódhat. A betegségnek vannak mindenki által ismert, nyilvánvaló tünetei, mely esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • nyomó, szorító mellkasi fájdalom
  • bal karba, lapockába sugárzó fájdalom
  • légszomj
  • csökkent fizikai terhelhetőséggel és gyengeség.

Michael Miller, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának szív- és érrendszeri professzora szerint azonban a betegség sokkal finomabb tünettel is jelentkezhet, ennek felismeréséhez elalvás előtt kell megfigyelnünk a testünket.

Forrás: Shutterstock/

Amikor az elalváshoz közel állva nyugodtan, csendben fekszünk az ágyunkban, hallhatjuk a saját lélegzetünket vagy a hasunk furcsa korogását.

Dr. Miller arra figyelmeztet, figyeljünk egyetlen hangra, amely arra utalhat, hogy szívkoszorúér-betegségünk van: a saját szívünk dobogásának hangja.

Az elalvás olyan időszak, amikor a testünk ellazul. A szívünknek ilyenkor nem szabad olyan hangosan vernie, hogy halljuk – hacsak nem éppen azelőtt szaladtunk fel a lépcsőn, vagy nem végeztünk más terhelő tevékenységet - írja a The Sun.

Ahelyett, hogy az alvási pozíciónkon változtatnánk, hogy ne halljuk a "dörömbölő" hangot, érdemes erről beszélnünk háziorvosunkkal. A heves szívverés az alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint, vérszegénység, kiszáradás jele is lehet, vagy akár egyes szedett gyógyszer következménye is.

Ezek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.