Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer vas maltofer2023
Az immunrendszerünk kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megvédjen bennünket a különféle kórokozók, vírusok és baktériumok ellen. Az egészséges immunrendszer működéséhez számos tápanyagra van szükség, amelyek közül az egyik legfontosabb a vas. A vas esszenciális ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Főleg így az év végi hajtásban, amikor amúgy is jönnek-mennek a fertőzések, ráadásul a betegségeket követő lábadozás alatt az immunrendszerünk is gyengébb.

A vas szerepe az immunrendszerben szerteágazó

Az egyik legfontosabb funkciója az, hogy részt vesz a fehérvérsejtek kialakulásában. A fehérvérsejtek, vagy más néven immunsejtek felelősek a kórokozók felismeréséért és semlegesítéséért. Vas hiányában a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően működni, ami gyengítheti az immunrendszerünket, és növelheti a fertőzésekkel szembeni sebezhetőségünket.

Emellett a vas részt vesz az antioxidáns védelemben is. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és gyengíthetik az immunrendszert. A vas hozzájárul az antioxidáns enzimek aktivitásához, így védelmet nyújtva a sejtek számára a károsító hatásokkal szemben.

A vasnak további fontos szerepe van a szervezetben. Az oxigénszállításban vesz részt a vörösvértestek segítségével, ami létfontosságú az energiatermeléshez és az általános szöveti funkciókhoz. A vas nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő oxigénellátásához, ami kulcsfontosságú a szervezetünk egészségének fenntartásához.

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez Forrás: Shutterstock

A vas szintje a szervezetben szabályozott

A túl kevés és a túl sok vas egyaránt problémákat okozhat. A vashiány fáradtsággal, sápadtsággal, koncentrációs nehézségekkel és gyengeségérzéssel járhat. Ugyanakkor a túlzott vasbevitel is káros lehet, mivel oxidatív stresszt és szervezeti károsodást okozhat.

A megfelelő vasbevitelről gondoskodni kell, különösen azoknak, akik vegetáriánusok, terhesek, vagy olyan betegségekben szenvednek, amelyek befolyásolhatják a vas felszívódását. A kiegyensúlyozott, vegyes étrend, azaz húsok, halak, hüvelyesek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása segíthet a megfelelő vasbevitel biztosításában.

Támogassuk megfelelően a szervezetünket!

A téli időszakban sokan betegeskedünk, ezért elengedhetetlen, hogy az immunrendszer számára plusz támogatást nyújtsunk. Azt azonban fontos tudni, hogy az immunrendszer támogatása nemcsak abból áll, hogy nagy mennyiségű C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, hanem a vas pótlásáról is gondoskodnunk kell. Ennek hiányában ugyanis sérülékenyebb marad a szervezet természetes védekezőképessége, vagyis gyakrabban lehetünk betegek, lassabban épülhetünk fel, és könnyen vissza is eshetünk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer rágótabletta vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.