Személyes határokkal a kihasználás ellen

nő, önszeretet, tükör, rúzs, szívecske
InesBazdar/Shutterstock - InesBazdar
határ kapcsolat bizalom
Határaink kijelölése magunk és mások számára is egyaránt fontos, mivel ezúton tudathatjuk velük, hogy mit akarunk vagy mit nem. Minél világosabban adjuk ezt a világ tudtára, annál boldogabbá és nyitottabbá válunk, ebben segít az alábbi nyolc tanács.

Gyakran tapasztaljuk, hogy nehezen szabjuk meg saját határainkat, mondunk nemet vagy épp rosszul kezelünk egy-egy helyzetet. Ha mások nem tartják tiszteletben a határainkat, vagy mi nem törődünk az övéikkel, az idővel konfliktusokhoz, feszültséghez vezet kapcsolatainkban - írja Boris Bornemann, német pszichológus. Az alábbi nyolc tanács abban segít, hogy jobban tudd kezelni kapcsolataidat.

1. Határaink meghatározása az önismerettel kezdődik

Ahhoz, hogy meghatározhasd saját határaidat, lényeges tudnod, hogy mi fontos a számodra, mik az értékeid és szükségleteid, illetve, hogy mikor túl sok a számodra valami. Ennek alapja az önismeret, hiszen ismerned és értékelned kell önmagad. Ha nem hiszed el, hogy megérdemelsz egy pihentető hétvégét, akkor egy barátod segítségkérését se fogod visszautasítani, akkor sem, ha már túlterhelt vagy. Nem szabad attól félned, hogy mások elutasítanak, ha kijelölöd határaidat.

2. A határok felismerése tanulható

meditáció, önszeretet, yoga
Ha becsülöd önmagad, az segít abban, hogy kevésbé függj mások elismerésétől
Forrás: Iryna Imago/Shutterstock

meditáció jó módja annak, hogy megismerhesd önmagad. Rendezheted saját értékeidet és prioritásaidat, miközben elgondolkodsz azon a kérdésen, hogy mi az igazán fontos számodra. Vagy használhatod arra is, hogy feltárd saját érzéseidet, hogy megtudd mi merít ki vagy mi okoz számodra örömet. 

Ha a mindennapokban jobban odafigyelsz a testedre és érzéseidre, könnyebben észreveszed, ha átléped a határaidat. A meditáció másik pozitív hatása, hogy önmagaddal is kedvesebben bánsz közben. Ha becsülöd önmagad, az segít abban, hogy kevésbé függj mások elismerésétől.

3. Mondj nemet bűntudat nélkül

Mindennek és mindenkinek szüksége van az egészséges határok megszabására, tehát ez semmi esetre sem önzőség a részedről. Hiszen ha nem lennének határok, az egész rendszer összeomlana. Azzal, hogy véded önmagad és erőforrásaiddal gazdálkodsz, egész testedet és lelkedet óvod. Ez szükséges az általános biztonságérzetedhez, miközben megközelíthető maradsz mások számára is. A te házad, a te várad, ha úgy érzed, nyugodtan zárkózz be, nem kell mindig mindenkit beengedned.

4. Határok megszabása a mindennapokban

Az állkapocs, a nyak merevsége vagy a belső nyugtalanság mind azt jelzi, hogy feszegeted határaidat. Ilyenkor állj meg, és vegyél mély lélegzetet. Gondold át, mit érzel, hogy milyen szükségleted sérülhetett meg. Lehet, hogy pihenésre, kikapcsolódásra van szükséged, vagy csak rosszul fejezted ki magad. Ezen dolgok felismerése annak az alapja, hogy kiállj önmagadért. Amikor másokkal kommunikálsz, mindig célszerű világosan kifejezni határaidat, miközben empatikus és elismerő is maradsz. Ebben segítségedre lehet az erőszakmentes kommunikáció.

nő, kommunikáció, elutasítás
Amikor másokkal kommunikálsz mindig célszerű világosan kifejezni határaidat
Forrás: Olena Yakobchuk/Shutterstock

5. A határok javítják a kapcsolatod önmagaddal

A határaid biztosítják számodra, hogy ne terheld túl magad, miközben teret nyújtanak, hogy jól érezd magad bőrödben és ne amiatt aggódj, hogy mások betolakodnak személyes teredbe. 

Ennek megtanulására jó, ha meditációs rutint alakítasz ki és időt szánsz magadra. Ez azonban nem mindig könnyű saját igényeid, kötelezettségeid vagy épp mások vágyai miatt. Ha azonban kiállsz saját szükségleteidért és érzelmi jólétedet helyezed előtérbe, akkor az kiváló gyakorlat az együttérző önérvényesítésre, avagy az asszertív kommunikációra.

6. Feszültségek kezelése

Ha sokáig mások kedvében jártál és elhanyagoltad önmagad, akkor egy új, magabiztosabb viselkedés ingerültséget okozhat számodra, ami dühös vagy csalódott reakciót válthat ki belőled vagy beszélgető partneredből. Ilyenkor vizsgáld felül viselkedésedet: ha kívülről szemléled az eseményeket, akkor a viselkedésed önmagad számára helyesnek és jónak tűnik? Ha igen, akkor semmi gond, bátran állj ki magabiztosan saját határaidért.

7. Tartsd tiszteletben mások határait

Általában saját igényeinket figyelembe véve tekintünk másokra, amikor azt akarjuk, hogy szeressenek és elismerjenek minket vagy megtegyenek értünk valamit és ez teljesen normális. Mégis jó, ha tudatosítod magadban az ilyen pillanatokat, vagyis érezd saját vágyaid, de figyelmed irányítsd a másikra. Hallgasd őt figyelmesen, nézz rá és próbáld felismerni, hogy neki mire van szüksége. Ha külön egyéniségként látod őt, az mindkettőtöknek jót tesz.

8. A megnyílás kulcsa a bizalom

A határok nem öncélúak. Arra szolgálnak, hogy megvédjék azt, ami igazán fontos számodra, és biztonságos teret teremtsenek, ahol elengedheted magad. Ehhez azonban bizalomra van szükség, mely a szoros kapcsolatokban és a barátságokban van jelen leggyakrabban. 

Ha békében vagy önmagaddal és tudod, hogy mit akarsz, akkor könnyebben, nyitott szívvel járhatsz a világban. Hamarabb észreveszed, ha valaki túl közel kerül hozzád, de nem kell magas falakat építened, melyek korlátoznak és elzárnak a világtól.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.