Változókor nyáron: így éld túl hőségben a menopauzát

változókor, hőhullám
Shutterstock -
hőhullám változókor menopauza
Alig vártuk, hogy végre kisüssön a nap, felmelegedjen az idő, több időt tölthessünk a szabadban, akár vízparton. De hogy lehet ilyenkor elviselni a klimaxot? A változókor nyáron is túlélhető: ha néhány tanácsot megfogadsz.

Az ösztrogénszint csökken a változókor alatt, és a hipotalamusz (az agy azon területe, amely egyebek között serkenti a hormontermelést és szabályozza a testhőmérsékletet) kissé összezavarodik, ezért olyan üzenetet küld az agynak, hogy azonnal munkára kell fogni a szívet, hogy mielőbb kezdje el hűteni a vérereket és az idegrendszert. Ez növeli a pulzusszámot, kitágítja az ereket, és jelzi a verejtékmirigyeknek, hogy nedvességet engedjenek el a lehűtés érdekében. Ez másodpercek alatt a hőhullám tipikus élményéhez vezet. Emellett szerepet játszhat a hőszabályozásban részt vevő szerotonin és más neurotranszmitterek szintjének változása is – magyarázta dr. Lengyel Mária szülész, nőgyógyász.

változókor, hőhullám
Az ösztrogénszint csökken a változókor alatt, ami hőhullámokat okozhat
Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk a változókor alatt, ha hőhullámunk van?

A forróságot mindenki nehezen viseli, de a változókor idején a meleg idő tovább fokozza a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását. A helyzetet súlyosbítja az, ha még testmozgást is végzünk. Bár a nyári hőség és páratartalom ilyenkor tényleg megnehezíti az életünket, vannak olyan lépések, amelyek segítségével csökkenthetjük ezek súlyosságát – mondta a doktornő.

  • Dobjuk le a pluszkilókat!

A testzsír szigetelőként működik, ami felfoghatja a hőt, és megzavarhatja a hőelvezetést, emiatt még nehezebben viseljük a nyári hőséget és a hőhullámokat.

  • Ne stresszeljünk!

Biztosan észrevettük már, hogy amikor idegeskedünk, elönt minket a forróság, ég az arcunk, izzad a testünk, de még a tenyerünk is. Tanuljuk meg helyén kezelni a stresszt. Sétáljunk a friss levegőn, hallgassunk kellemes, nyugtató zenét, menjünk masszázsra, akupunktúrás kezelésre, töltsünk időt a barátainkkal, jógázzunk és meditáljunk -javasolja a Hot Beauty

  • Egyiket a másikra!

A változókor idején érdemes mindig rétegesen öltözni, így amikor elönt minket a forróság, akkor hamar ledobhatunk magunkról egy-két ruhadarabot.

  • Hidratáljunk!

Mindig legyen nálunk egy vízzel teli kulacs, és óránként legalább két-három deci vizet kortyolgassunk el apránként.

vízivás, változókor
Figyeljünk a hidratálásra!
Forrás: Shutterstock
  • Legyünk okosak!

Egy elemes kis kézi ventilátor, egy legyező, egy szórófejes flakon, amelyből vizet permetezhetünk magunkra – ezek mind hatalmas szolgálatot tesznek nekünk!

  • Étkezzünk megfelelően!

A nagy melegben kerüljük az alkoholfogyasztást, a forró italokat, a koffeint és a túl fűszeres ételeket. Ezek ugyanis a megbolondult hormonjainkkal együtt katasztrófát okozhatnak a hőérzetünkben.

  • Pótoljunk!

Az E-vitamin és a B-vitamin komplexek is enyhítik az enyhe hőhullámok tüneteit. Mivel az ösztrogén a hőhullámok csökkentésére használt elsődleges hormon, akár hormonpótló terápiát is javasolhat a kezelőorvosunk. Beszéljük át vele a lehetőségeinket, és döntsünk belátásunk szerint.

  • Mozogjunk!

A rendszeres testmozgás segít megszabadítani minket a pluszkilóktól, jobbá teszi a közérzetünket, a hangulatunkat, csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét, és jelentősen javítja az éjszakai alvásunk minőségét. Inkább a hajnali vagy az esti órákban végezzünk testmozgást, amikor nincs nagy forróság.

Van ám jó oldala is!

Bár a menopauza idején talán kissé félve várjuk a nyári meleget, nyugtasson minket a tudat, hogy bár a hőhullámainknak talán nem tesz jót ez az idő, a hangulatunknak viszont annál inkább! A napsütés hatására vidámabbak leszünk, mivel fokozza a szerotonin, dopamin és béta-endorfinok felszabadulását a szervezetünkben. Ráadásul a napfény gátolja egyes egyéb hormonok, például a melatonin hatását, amelytől levertnek és tompának érezhetjük magunkat. Emellett a napfény hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, ami nemcsak az immunrendszerünk működését támogatja, de – a legújabb kutatások szerint – hangulatjavító hatása is van, így csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.