Izgalmas pezsgős receptek, melyek rabul ejtik az ízlelőbimbókat

leves recept desszert pezsgő főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pezsgő szinte elmaradhatatlan kelléke a baráti összejöveteleknek, születésnapoknak, családi vagy éppen munkahelyi ünnepeknek. Bármennyire kedvelt nedű, az is biztos, hogy szinte minden esetben marad belőle egy kevés a felbontott palackban. Ne bánd, ha nem fogyott el: isteni eperlevest, de fűszeres sült halat is készíthetsz vele.

Bódító eperleves

Hozzávalók:

- 500 g eper
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál citromlé
- 20 g habcsók
- 200 ml pezsgő

Thinkstock
Thinkstock

Tisztítsd meg az epret, néhány szemet tegyél félre dekorációnak, a többit pedig kockázd fel. Dobd egy magas falú tálba, cukrozd meg, és locsold meg citromlével, majd tedd a hűtőbe legalább 20 percre. Ha jól lehűlt, adj hozzá 5 evőkanál vizet, és botmixerrel pürésítsd finomra, majd rakd vissza a hűtőszekrénybe. Amíg hűl az eperpüré, darabold fel a maradék epret, és törd össze a habcsókot. Ha kivetted az epret a hűtőből, keverd bele óvatosan a pezsgőt, nehogy a buborékok elillanjanak, majd oszd szét tányérokba, eperdarabokkal és habcsókkal tálald.

Pezsgős rizottó garnélával

Hozzávalók:

- 220 g rizottórizs
- 1 kis vöröshagyma
- 100 ml pezsgő
- 500 ml zöldségleves
- 180 g garnélafilé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál tengeri só
- 1 kis gerezd fokhagyma
- negyed teáskanál oregánó
- negyed teáskanál kakukkfű

Hámozd meg a hagymát és kockázd fel, majd forró olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a rizottórizst, és ezt is dinszteld üvegesre, fűszerezd oregánóval, kakukkfűvel, sóval, öntsd fel a pezsgővel, húslevessel, és gyakori kevergetés mellett forrásig melegítsd, majd kis fokozaton fedő alatt főzd, amíg a rizs fel nem szívja a levét. A rizs akkor tökéletes, ha még egy leheletnyit roppanós. A garnélafilét mosd meg, majd darabold apróra, keverd a rizshez, hogy átmelegedjen. Közvetlenül tálalás előtt locsold meg pezsgővel, és friss salátával kínáld.

Pezsgőben pácolt sült hal

Hozzávalók:

- 2 tojás
- 100 g liszt
- 200 ml száraz pezsgő
- só
- 500 g lazacfilé
- fél citrom leve
- 4 evőkanál liszt

Thinkstock
Thinkstock

Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgáját, a lisztet, a pezsgőt és egy csipet sót habverővel keverj simára, majd tedd félre fél órára. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd apránként keverd a tojássárgájához, óvatosan, hogy a hab nehogy összetörjön. A halat tisztítsd meg, töröld szárazra, majd vágd csíkokra, sózd, borsozd, és csepegtesd rá a fél citrom levét. Forgasd meg a halat lisztben, a felesleget rázd le róla, utána forgasd meg a halcsíkokat a tésztában, és bő, forró olajban süsd addig, amíg a tészta 3-4 perc alatt aranybarnára nem pirul. Tálalás előtt papírtörlővel vagy szalvétával itasd fel róla az olajat. Ízlés szerint körettel vagy friss salátával kínáld.

Pezsgős csirke

Hozzávalók:

- 1 csirke
- só
- bors
- szegfűbors
- 3 evőkanál olaj
- 60 g vaj
- 200 ml rizlingpezsgő
- 150 ml tyúkhúsleves
- 250 g zsenge sárgarépa
- 200 g fehér csiperke
- 2 csomó újhagyma
- 1 teáskanál cukor
- 200 ml tejszín
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél csomó turbolya

Vágd a csirkét darabokra ízlés szerint, majd a húst sózd, borsozd, és fűszerezd őrölt szegfűborssal. A vaj harmadát és az olajat forrósítsd fel, süsd ropogósra a csirkét, utána vedd ki, és csepegtesd le. A zsiradékból készíts szaftot úgy, hogy öntsd fel a rizlingpezsgő háromnegyedével és a tyúkhúslevessel, forrald fel. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd 30 percig süsd tovább a csirkét, ha letelt a fél óra, zárd el a sütőt, de a tepsit hagyd bent, hogy a hús ki ne hűljön.

Ezalatt tisztítsd meg, és hámozd meg a répát, a gombát és az újhagymát, és vágd, karikázd fel hasonló nagyságú darabokra, majd a maradék, felforrósított vajon dinszteld 5 percig, sózd, borsozd, szórd meg cukorral, és hagyd karamellizálódni. A szaftot vedd le a tűzről, szűrd le, dobd bele a zöldségeket, öntsd hozzá a tejszínt, és főzd még 10 percig. A keményítőt keverd el egy kevés vízzel és a pezsgő maradékával, és add a szafthoz. A turbolya leveleit fejtsd le a száráról, aprítsd fel, majd ezzel díszítsd tálalás előtt a tányérokra szedett, szafttal meglocsolt sült csirkét és zöldségeket.

Pezsgős mascarpone-torta

Hozzávalók:

- 4 tojás
- 1 csipet só
- 250 g cukor
- 60 g liszt
- 60 g étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor
- 500 g zsíros túró
- 250 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 100 ml száraz pezsgő
- 300 g málna
- 4 evőkanál aprított, pirított mandula
- 400 g tejszín
- csokireszelék

Thinkstock
Thinkstock

Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, adagold hozzá apránként a cukor felét, és habosítsd tovább. A tojássárgáját liszttel, keményítővel és sütőporral keverd össze, majd óvatosan, apránként adagold hozzá a tojásfehérjehabot. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, egy 26 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd egyenletesen oszd el benne a tésztát, és süsd a tortalapot 25-30 percig. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor sül meg, végezz tűpróbát. Hagyd a tortát a formában kihűlni, ha kihűlt vízszintesen vágd háromfelé.

Közben csepegtesd le a túrót, keverd össze a mascarponéval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a pezsgővel és a citromlével. A krém felébe szórd bele a málnát, és kend meg vele az alsó tortalapot. Tedd rá a középsőt, majd oszd el rajta a natúr krémet, és tedd rá a tetejét, szorítsd össze tortagyűrűvel, és tedd legalább 2 órára a hűtőszekrénybe. A tejszínből verj kemény habot, és kend be a kétharmadával a tortát. Málnával, mandulával, csokireszelékkel és tejszínhabbal díszítve, szeletekre vágva tálald.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.